Kuva: Steve Hopson, Wikimedia Commons
Kuva: Steve Hopson, Wikimedia Commons

Se tehoaa niin hiviin kuin influenssavirukseen. 

Banaanin proteiinista voidaan tulevaisuudessa kehittää lääke lukuisia viruksia vastaan, lupailee tuore tutkimus. Proteiinin rakenteen tunteminen auttaa myös ymmärtämään syvällisemmällä tasolla, miten virukset kommunikoivat solujen kanssa.

Michiganin yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa kohteena oli banaanin lektiiniproteiini BanLec. Lektiinit ovat eläimissä ja kasveissa tavattavia glykoproteiineja, jotka sitoutuvat sokereihin.

Lektiinit ovat solujen toiminnalle välttämättömiä proteiineja, mutta ne voivat olla myös myrkyllisiä. Esimerkiksi kidneypavuissa on paljon tiettyä lektiiniä, joka liiallisesti nautittuna voi aiheuttaa myrkytystilan. Keitettäessä papujen lektiinipitoisuus vähenee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lektiineillä on merkittävä rooli myös monissa virusinfektioissa - kahdella tavalla. Joissakin tapauksissa lektiinit auttavat viruksia, eli virukset keplottelevat itsensä lektiinien avulla solujen sisään. Toisissa tapauksissa lektiinit voivat haitata viruksia kiinnittymällä näiden sokerirakenteeseen. Kun virus saa kylkeensä lektiiniproteiinin, se ei enää kykene infektoimaan soluja ja muuttuu harmittomaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useista eri kasveista saatuja lektiinejä on testattu viruksiin, ja yksi lupaavimmista on ollut muutama vuosi sitten löydetty BanLec. Se sitoutuu esimerkiksi HI-virukseen niin tehokkaasti, että siitä toivotaan vaginageeliä, joka estäisi uusia tartuntoja. Proteiinissa on kuitenkin ollut se ongelma, että sillä on sivuvaikutuksia, jotka estävät sen käytön lääkkeenä.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat raportoivat selvittäneensä, miten proteiini aiheuttaa sivuvaikutuksensa ja millä tavalla ne ovat estettävissä. Kaikkiaan 26 tutkijaa Saksasta, Irlannista, Belgiasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista työskentelivät vuosia saadakseen selville proteiinin tarkan molekyylirakenteen. Kun tämä oli valmis, he havaitsivat, että sivuvaikutukset aiheutuivat vain pienestä osasta proteiiniketjua. Kun tämä osa saatiin "nipsaistua" pois, jäljelle jäävä proteiini oli testeissä yhtä tehokas HI-virusta, hepatiitti C:tä ja influenssavirusta vastaan kuin ennenkin, mutta se ei enää aiheuttanut sivuvaikutuksia.

Tutkijat pitävät työtä läpimurtona, sillä samaa pohjatyötä voidaan nyt käyttää muiden lektiinien rakenteen selvittämiseen. Koska lähes kaikilla viruksilla on jonkinlainen sokerirakenne, lektiineistä voidaan saada turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä viruksia vastaan.

Tutkimuksen julkaisi Cell.

Sisältö jatkuu mainoksen alla