Näitä pähkinöitä pureskellaan etenkin Aasiassa. Kuva: <span class="photographer">Henryk Kotowski, Wikimedia Commons</span>
Näitä pähkinöitä pureskellaan etenkin Aasiassa. Kuva: Henryk Kotowski, Wikimedia Commons

Betelpähkinä on maailman neljänneksi käytetyin piristysaine.

Tuoreen tutkimuksen mukaan nikotiiniriippuvuuteen kehitetyt lääkkeet voivat olla yksinkertainen keino lievittää myös betelpähkinäriippuvuutta.

Betelpähkinä on arekapalmun hedelmä, ja se on alkoholin, tupakan ja kahvin jälkeen maailman neljänneksi käytetyin stimulantti. Pähkinää pureskellaan mausteiden keralla etenkin Aasiassa, ja sillä on tuoreiden arvioiden mukaan 200–600 miljoonaa säännöllistä käyttäjää. Pähkinän vaikuttava aine, arekoliini, stimuloi keskushermostoa ja tuottaa euforisen olotilan. Pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa riippuvuutta, minkä lisäksi se on suusyövän riskitekijä.

Arekoliinin on tiedetty stimuloivan hermosolujen asetyylikoliinireseptoreita. Niitä on kahta päätyyppiä: muskariini- ja nikotiinireseptoreita. Koska muskariinireseptorien stimuloimisella ei ole erityistä riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta, tutkimuksessa keskityttiin nikotiinireseptoreihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeessa käytettiin sammakon munasoluja, joihin oli geneettisesti manipuloitu ihmisen nikotiinireseptoreita. Kun munasolu altistettiin arekoliiniille, tutkijat analysoivat, millä tavalla nikotiinireseptorien alatyypit reagoivat siihen. He havaitsivat, ettei vaste ollut täsmälleen samanlainen kuin nikotiinilla, mutta se oli tärkeältä osalta päällekkäinen. Näin arekoliinin addiktoiva vaikutus tulee todennäköisesti nikotiinireseptorien kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan löytö avaa sen mahdollisuuden, että betelpähkinäriippuvuutta voidaan tulevaisuudessa hoitaa samalla tavalla kuin nikotiiniriippuvuutta.

Tutkimuksen julkaisi Plos One.

Homer_Backland
Seuraa 
Viestejä40272

KultaKikkare kirjoitti:
Homer_Backland kirjoitti:
Miksei Fazer sekoita tätä pähkinää suklaaseen ?

Koska se olisi laitonta ja myös aika arveluttavaa.

Pääasia kai on että kauppa käy ja ihmiset ovat tyytyväisiä ?

These wind turbines must for that reason in a deeper sense be of a timeless beauty, so that they do not in three or four decades hence burden a later generation with a heavy task of removing angular skeletons.....

Ulrich Hütter (1942)

Aerodynamics is highly educated guessing, worked out to 5 decimal places.

Fred Lindsey

Sisältö jatkuu mainoksen alla