Brittiläinen tähtitieteilijä Fred Hoyle on kuollut 86-vuotiaana, BBC:n verkkouutiset kertoo. Hoyle tunnettiin monipuolisena ja kiisteltynä tähtitieteilijänä ...

Brittiläinen tähtitieteilijä Fred Hoyle on kuollut 86-vuotiaana, BBC:n verkkouutiset kertoo. Hoyle tunnettiin monipuolisena ja kiisteltynä tähtitieteilijänä – ja juuri hän keksi noin 50 vuotta sitten ilmaisun big bang kuvaamaan alkuräjähdystä.

Hoyle itse ei ollut alkuräjähdyksen kannalla vaan hänen mielestään maailmankaikkeus on vakaa ja ikuinen, koska hänen mukaansa siihen syntyy jatkuvasti uutta ainetta. Big bang, suuri pamaus, olikin Hoylen tapa irvailla kilpailevan teorian kannattajia.

Hoyle uskoi myös, että elämä on tullut maapallolle avaruudesta. Tällaiset omaperäiset teoriat luultavasti aiheuttivat sen, ettei Hoyle saanut Nobelin palkintoa. Sen hän olisi monen mielestä kuitenkin ansainnut esimerkiksi tutkimuksistaan, joilla hän selvitti, millaisin ydinreaktioin tähdet tuottavat energiaa.

Hoyle oli myös scifikirjailija. Hänen teoksistaan on julkaistu suomeksi muun muassa Musta pilvi (1961) ja Los Angeles ei vastaa (1966).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla