Suomalaisten on parasta varautua bioterrorismiin, arvioi virologian professori Antti Vaheri. Terrori-isku on huomattavasti todennäköisempi vaara kuin maahan saapuvan turistin levittämä tappava tartuntatauti, kuten Ebola-epidemia, Vaheri totesi tänään k...

Suomalaisten on parasta varautua bioterrorismiin, arvioi virologian professori Antti Vaheri. Terrori-isku on huomattavasti todennäköisempi vaara kuin maahan saapuvan turistin levittämä tappava tartuntatauti, kuten Ebola-epidemia, Vaheri totesi tänään käynnistyneillä Lääkäripäivillä Helsingissä.

Pahin uhka olisi isorokkovirus. Se leviää nopeasti ja säilyttää tartuttamiskykynsä pitkään. Tauti tappaa joka kolmannen sairastuneen, eikä siihen ole hoitoa. Koska rokotukset lopetettiin 80-luvun vaihteessa, puolet Suomen väestöstä on alttiina taudille. Myös muiden vastustuskyky on alentunut, sillä rokotuksen teho hiipuu 20-30 vuodessa.

Suomi on lisännyt valmiuttaan Yhdysvaltain viimesyksyisten pernaruttoiskujen jälkeen. Helsingin yliopistossa työskentelevän Vaherin mukaan pikadiagnostiikassa ja turvalaboratorioiden tasossa on vielä huomattavasti parantamisen varaa. Bioaseina käytettäviä mikrobeita voidaan käsitellä vain Kansanterveyslaitoksen, Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen tiloissa sekä Helsingin yliopiston Biomedicumissa Meilahdessa, missä on ns. kolmannen tason turvallisuuslaboratoriot.

Turvalaboratorioilla on ollut kysyntää viime aikoina. Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö tiedusteli pernaruttokohun aikoihin mahdollisuutta avata postinsa Biomedicumin laboratoriossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla