Suomalaistutkijat ovat kehittäneet bioaktiivisen ruuvin, josta hyötyvät kirurgit ja heidän potilaansa. Ns. kolmannen sukupolven ruuvin vapauttamat antibiootit estävät leikkaushaavaa tulehtumasta.

Esimerkiksi diabeetikolle huonosti paranevat haavat o...

Suomalaistutkijat ovat kehittäneet bioaktiivisen ruuvin, josta hyötyvät kirurgit ja heidän potilaansa. Ns. kolmannen sukupolven ruuvin vapauttamat antibiootit estävät leikkaushaavaa tulehtumasta.Esimerkiksi diabeetikolle huonosti paranevat haavat on iso riski. Ne voidaan tulevaisuudessa hoitaa Tampereen teknillisen korkeakoulun lääkeruuvilla.

Akatemiaprofessori Pentti Törmälän johtama ryhmä etsii bioaktiiviselle istukkeille myös muita kohteita. Ruuveihin voidaan lääkkeiden lisäksi upottaa mm. hormoneja ja solujen kasvuun vaikuttavia proteiineja. Niillä olisi mahdollista sekä hoitaa luunmurtumia että kasvattaa uutta kudosta tulehdusalueelle.Lupauksia antaa myös vakavien kallovammojen hoito. Tampereen teknillisen korkeakoulun ja Kuopion yliopiston yhteistutkimuksissa on havaittu, että vammaan voidaan asettaa biohajoava kalvo, jonka sisältämä lääkeaine pysäyttää solukuoleman.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla