Eläinten ja tavaroiden tunnisteena käytetyt mikrosirut voivat napata viruksen.

Tunnisteena käytettävien mikrosirujen uskottiin olevan turvassa tietokoneviruksilta, koska niissä on hyvin vähän muistia. Turha luulo, sanovat nyt amsterdamilaisen Vrije-yliopiston tutkijat.

Mikrosiru eli Rfid-tunniste on riisinjyvän kokoinen siru, jollainen voidaan ujuttaa koiran, kissan tai vaikka lehmän nahan alle. Siinä on tietokonesirun lisäksi piskuinen radiolähetin, joka syöttää eläimen tiedot lukijaan tai tietokoneeseen – näin otus voidaan tarvittaessa tunnistaa. Mikrosiruja käytetään myös kauppojen tuotteiden tai lähetysten merkitsemisessä. Samoja siruja on myös matkakorteissa.

Andrew Tanenbaum ja Melanie Rieback onnistuivat tartuttamaan siruun madon tietokoneestaan. Tätä pidettiin aiemmin mahdottomana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksikin tällainen sirumato voisi tutkijoiden mukaan aiheuttaa melkoisen katastrofin. Sellainen voisi saada alkunsa esimerkiksi Las Vegasin lentokentältä, missä toukokuussa ryhdytään lätkäisemään mikrosiru matkatavaroihin jouheuttamaan miljoonien laukkujen käsittelyä. Bittimato voisi sujahtaa skannatusta sirusta matkatavaratietokantaan ja tartuttaa muut laukut, jotka taas levittäisivät matoa määränpäissään. 24 tunnissa sadat lentokentät maailmassa olisivat bittiruton kourissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Täydellinen väline salakuljettajille ja terroristeille", tuumi Rieback kertoessaan tutkimuksestaan IEEE –ohjelmointikonferenssissa Pisassa Italiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla