Botit ovat taistelleet ankarasti esimerkiksi Arnold Schwarzeneggeriä koskevassa Wikipedia-artikkelissa. Kuva: Kimmo Taskinen HS
Botit ovat taistelleet ankarasti esimerkiksi Arnold Schwarzeneggeriä koskevassa Wikipedia-artikkelissa. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Botit kumoavat loputtomiin toistensa tekemiä muutoksia.

Uusi tutkimus paljastaa, että Internetin suuressa tietosanakirjassa Wikipediassa raivoaa hiljainen editointisota. Sitä käyvät botit eli tietokoneohjelmat, jotka osaavat suorittaa yksinkertaisia tehtäviä määriteltyjen toimintaohjeiden mukaisesti.

Vuonna 2001 perustettua Wikipediaa ovat alusta asti toimittaneet osin botit. Ne korjaavat sivustolta kirjoitusvirheitä, lisäävät linkkejä toisille sivuille ja tekevät muuta automatisoitua ylläpitotyötä.

Kun bottien määrä on moninkertaistunut, ne ovat alkaneet törmäillä samalle tontille, kumota toistensa editointeja ja vaihtaa toistensa tekemiä linkkejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos botit on ohjelmoitu vaikkapa erilaisiin kieliopillisiin mieltymyksiin, ne jaksavat jatkaa toistensa kielivirheiden kumoamista ikuisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Bottien välinen taistelu voi olla paljon sitkeämpää kuin ihmisten”, sanoo tutkimuksen yksi tekijä Taha Yasseri Oxfordin Internet-instituutista brittilehti Guardianissa.

”Ihmiset tavallisesti hyytyvät parissa päivässä.”

Oxfordin Internet-instituutin ja Lontoossa toimivan Alan Turing -instituutin tutkijat perehtyivät tutkimuksessa Wikipedian ensimmäisiin kymmeneen vuoteen. He kävivät läpi 13 eri kieliversion editointihistorian ja rekisteröivät kaikki tapaukset, joissa botti oli poistanut toisen botin tekemät muutokset.

”Emme uskoneet löytävämme mitään kiinnostavaa”, Yasseri sanoo.

”Oli suuri yllätys että konflikteja oli niin paljon. Ne ovat hyviä botteja, ne on luotu hyvin tarkoituksin ja ne perustuvat samaan avoimen lähdekoodin tekniikaan.”

Ryhmän tutkimusartikkeli sai otsikon ”Hyvätkin botit taistelevat”. Sen julkaisi PlosOne-verkkolehti.

Kovimmat kiistakumppanit olivat nimiltään Xqbot ja Darknessbot. Xqbot kumosi kumosi parin vuoden aikana yli 2 000 Darknessbotin korjausta. Darknessbot vastasi poistamalla yli 1 700 Xqbotin tekemää muutosta.

Kiivaimmat taistelut käytiin artikkeleissa Pakistanin entisestä presidentistä Pervez Musharrafista, arabian kielestä, Niels Bohrista ja Arnold Schwarzeneggeristä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla