Yläilmakehän otsonikerrosta tuhoavat klooriyhdisteet alkavat olla hallinnassa, mutta myös bromille pitäisi saada rajoituksia, BBC:n verkkouutiset kerto...

Yläilmakehän otsonikerrosta tuhoavat klooriyhdisteet alkavat olla hallinnassa, mutta myös bromille pitäisi saada rajoituksia, BBC:n verkkouutiset kertoo.

BBC:n haastattelema otsonitutkija Joe Farman kertoo, ettei Etelämantereen otsoniaukko ota kutistuakseen. Farmanin mukaan jokainen syyskuu on vuoden 1989 jälkeen ollut otsoniaukon kannalta kamala. Syyskuussa Etelämantereella koittaa kevät, kun Aurinko alkaa pitkän kaamoksen jälkeen valaista ilmakehää. Auringon säteily käynnistää otsonia tuhoavat kemialliset reaktiot, joissa kloori toimii katalysaattorina.

Kloorin lisäksi bromi voi vauhdittaa otsonikerroksen ohentumista. Siksi bromiyhdisteillekin pitäisi saada samanlaisia päästörajoituksia kuin on jo klooriyhdisteillä. Esimerkiksi liuottimena käytetty n-propyylibromidi eli NPB voi vielä osoittautua tuhoisaksi, ruotsalainen Ny Teknik -lehti muistuttaa.

Oheneva otsonikerros päästää maanpintaan yhä enemmän Auringon ultraviolettisäteilyä, joka voi aiheuttaa kaihia ja ihosyöpää. Se vaurioittaa myös viljakasveja ja voi tuhota meren planktonia, jolloin koko ravintoketju on vaarassa.Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla