Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat sitrushedelmät, marjat ja vihannekset. Kuva: Getty Images
Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat sitrushedelmät, marjat ja vihannekset. Kuva: Getty Images

Vitamiinia tutkitaan myös syöpähoidoissa.

Viime vuosina on havaittu, että C-vitamiini estää sydänleikkausten jälkeistä eteisvärinää, jota ilmenee suurella osalla potilaista.

Tutkimuksissa pari grammaa C-vitamiinia leikkausta edeltävänä ja 1–2 grammaa muutamana sen jälkeisenä päivänä saaneilla eteisvärinää oli tavallista vähemmän.

Näyttö C-vitamiinin hyödyllisyydestä sydänleikkauspotilaille on vahva, mutta vielä ei ole selvää, kenelle sitä olisi syytä antaa, kuinka paljon ja missä muodossa. Käynnissä on tutkimuksia, joissa selvitetään sopivaa annostusta.

C-vitamiinia tutkitaan myös syöpähoidoissa. Meneillään on useita tutkimuksia, joissa potilaille annetaan perinteisten syöpähoitojen lisäksi vitamiinia suoraan verenkiertoon. Määrä saattaa olla päivittäiseen suositukseen nähden jopa tuhatkertainen.

Vuonna 2017 julkaistussa suppeassa tutkimuksessa aivosyöpäpotilaat, jotka saivat kolme kertaa viikossa C-vitamiinipistoksen, elivät 4–6 kuukautta keskimääräistä pidempään.

Tutkijoiden mukaan vitamiinin vaikutus voi johtua kasvainsolujen tuottamien rautamolekyylien ja C-vitamiinin reaktiosta. Siinä syntyy vetyperoksidia, joka tuhoaa tai heikentää kasvainsoluja. Tietyn tyyppiset kasvainsolut ovat vetyperoksidille erityisen herkkiä.

Lyhentää flunssaa

C-vitamiinia on 1970-luvulta lähtien mainostettu myös flunssavitamiinina. Maine juontaa juurensa nobelisti Linus Paulingin kirjoituksista. Hän osoitti, että C-vitamiini estää ja lyhentää hengitystieinfektioita. Sittemmin asiaa on tutkittu lisää, vaihtelevin tuloksin.

Koko väestössä C-vitamiinilisät eivät vähennä flunssia mutta voivat lyhentää niiden kestoa, osoitti Cochrane-katsaus vuonna 2013.

Sen sijaan rankan fyysisen harjoittelun yhteydessä C-vitamiini vähentää sekä flunssaa että rasitusastmaa. Esimerkiksi maratoonarit ja hiihtäjät saattavat tutkimusten perusteella pysyä terveempinä, jos ottavat noin tuntia ennen urakkaansa suuren C-vitamiiniannoksen, 500–2000 milligrammaa.

Ei tiedetä, millä mekanismilla C-vitamiini hillitsee rasitusastmaa ja hengitystieinfektioita. Taustalla voi olla vitamiinin kyky toimia antioksidanttina. Koska liikuntasuorituksen aikana aineenvaihdunta on vilkasta, elimistössä muodostuu paljon happiradikaaleja, jotka voivat aiheuttaa kudosvaurioita. Antioksidantit reagoivat happiradikaalien kanssa ja pitävät niiden määrän kurissa.

Toisaalta C-vitamiinilla on myös useita muita tärkeitä tehtäviä elimistössä, joten vaikutus voi selittyä muullakin tavoin. Se osallistuu muun muassa puolustusjärjestelmän toimintaan, tulehdusreaktioihin ja haavojen paranemiseen. Lisäksi sitä tarvitaan kiinnityskudosten rakentamisessa – paha C-vitamiinin puutos näkyy esimerkiksi ikenien hapertumisena, kuten erityisesti merimiehiä aiemmin piinannut keripukki osoitti.

Vaikutukset yksilöllisiä

On myös mahdollista, että vitamiinit hyödyttävät ihmisiä eri tavoin, vaihdellen iän, sukupuolen, ravinnon, sairauksien ja elintapojen mukaan.

Jos C-vitamiinia tutkitaan esimerkiksi kasvissyöjillä tai niillä, jotka syövät pelkkiä pihvejä, vaikutukset voivat olla erilaisia.

Laajassa vitamiinitutkimuksessa koehenkilöinä oli yli 14 000 yhdysvaltalaista mieslääkäriä. Tuloksista tutkijat päättelivät, että C- ja E-vitamiinilisät ovat keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla miehillä turhia.

On kuitenkin aiheellista miettiä, miten hyvin lääkärit edustavat koko väestöä. He huolehtivat yleensä terveydestään ja esimerkiksi syövät paljon kasviksia. C-vitamiinista voisi olla hyötyä niille, jotka syövät epäterveellisesti, mutta lääkäritutkimus ei anna vastausta, onko näin.

 

Lue lisää

Joulukuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, että C:tä ja muita vitamiineja tutkitaan nyt lääkkeitä. Hän selvittää, mitä niiden hyödyistä tiedetään. 

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1782
Liittynyt12.5.2014

C-vitamiini hoitaa sydäntä

The Role of Mercury in Cardiovascular Disease Mark C. Houston1,2,3* 1Associate Clinical Professor of Medicine, Vanderbilt University School of Medicine, USA 2Director, Hypertension Institute and Vascular Biology, USA 3Medical Director, Division of Human Nutrition, Saint Thomas Medical Group, Saint Thomas Hospital, Nashville, Tennessee, USA Abstract Mercury toxicity is highly correlated with hypertension, coronary heart disease (CHD), myocardial infarction (MI), stroke and other cardiovascular...
Lue kommentti