Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen pitää kurissa CRP-valkuaisainetta, jota syntyy maksassa erilaisten tulehdusten ja kudostuhojen seurauksena. Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistu

Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen pitää kurissa CRP-valkuaisainetta, jota syntyy maksassa erilaisten tulehdusten ja kudostuhojen seurauksena. Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus tarjoaa yhden mahdollisen selityksen C-vitamiinin liitetyille terveysvaikutuksille.

Tutkimuksessa koehenkilöt napsivat joka päivä kahden kuukauden ajan 500 milligramman vitamiinipillerin. Kuuri laski CRP:tä keskikimäärin 24 prosenttia. Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, miten C-vitamiini temppunsa tekee.

Edes CRP:n merkitystä ei tunneta tarkkaan. Se ilmeisesti vauhdittaa bakteerien tuhoutumista ja hajoavista kudoksista vapautuvien haitallisten aineiden poistumista elimistöstä. CRP on yksi nopeimmin tulehdukseen reagoivista proteiineista. Veren CRP-pitoisuus pomppaa erityisesti bakteeritulehduksissa ja kudostuhossa. Merkkiaine sopii myös kroonisten tulehdusten mittariksi. Suurentuneeseen pitoisuuteen liittyy mm. lisääntynyt sydänkohtauksen vaara.