Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen pitää kurissa CRP-valkuaisainetta, jota syntyy maksassa erilaisten tulehdusten ja kudostuhojen seurauksena. Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistu

Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen pitää kurissa CRP-valkuaisainetta, jota syntyy maksassa erilaisten tulehdusten ja kudostuhojen seurauksena. Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus tarjoaa yhden mahdollisen selityksen C-vitamiinin liitetyille terveysvaikutuksille.

Tutkimuksessa koehenkilöt napsivat joka päivä kahden kuukauden ajan 500 milligramman vitamiinipillerin. Kuuri laski CRP:tä keskikimäärin 24 prosenttia. Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, miten C-vitamiini temppunsa tekee.

Edes CRP:n merkitystä ei tunneta tarkkaan. Se ilmeisesti vauhdittaa bakteerien tuhoutumista ja hajoavista kudoksista vapautuvien haitallisten aineiden poistumista elimistöstä. CRP on yksi nopeimmin tulehdukseen reagoivista proteiineista. Veren CRP-pitoisuus pomppaa erityisesti bakteeritulehduksissa ja kudostuhossa. Merkkiaine sopii myös kroonisten tulehdusten mittariksi. Suurentuneeseen pitoisuuteen liittyy mm. lisääntynyt sydänkohtauksen vaara.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla