Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen kurittaa CRP-valkuaisainetta, jota syntyy maksassa tulehdusten ja kudostuhojen seurauksena. Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistu

Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen kurittaa CRP-valkuaisainetta, jota syntyy maksassa tulehdusten ja kudostuhojen seurauksena. Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus tarjoaa yhden mahdollisen selityksen C-vitamiinin liitetyille terveysvaikutuksille.

Koehenkilöt napsivat joka päivä kahden kuukauden ajan 500 milligramman vitamiinipillerin. Kuuri laski CRP:tä keskikimäärin 24 prosenttia. Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, miten C-vitamiini temppunsa tekee.

C-reaktiivisen proteiinin eli CRP:n merkitystä ei tunneta tarkkaan. Se ilmeisesti vauhdittaa bakteerien tuhoutumista ja hajoavista kudoksista vapautuvien haitallisten aineiden poistumista elimistöstä. CRP on yksi nopeimmin tulehdukseen reagoivista proteiineista. Veren CRP-pitoisuus pomppaa erityisesti bakteeritulehduksissa ja kudostuhossa. erityisesti bakteerien aiheuttamissa, sekä tiloissa joihin liittyy kudostuhoa. Se sopii myös kroonisten tulehdusten mittariksi. Suurentuneeseen pitoisuuteen liittyy mm. lisääntynyt sydänkohtauksen vaara.