Citykani (vas.) ja rusakko voivat kantaa samaa tautia. Kuvat: Markus Jokela / HS;Kimmo Taskinen / HS
Citykani (vas.) ja rusakko voivat kantaa samaa tautia. Kuvat: Markus Jokela / HS;Kimmo Taskinen / HS

Kuolleista citykaneista on parin vuoden tauon jälkeen tullut taas ilmoituksia Helsingin alueella.

Rhd-virus tappoi joukoittain citykaneja Helsingin seudulla vuonna 2016. Nyt sama virus on havaittu Suomessa ensimmäistä kertaa rusakossa.

Viikin yliopistollisen eläinsairaalan Pienläinsairaalaan toimitettiin heikossa kunnossa oleva rusakonpoikanen. Eläin lopetettiin, ja raato lähetettiin tutkimuksiin Ruokavirastoon. Raadossa todettiin rhd-virus.

”Kun virusta on kaniinipopulaatiossa, sitä voi roiskua sieltä rusakoihin”, sanoo erikoistutkija Marja Isomursu Ruokavirastosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virasto on saanut tänä keväänä muutamia ilmoituksia kuolleista citykaneista Helsingin alueella ja myös ensimmäisen citykanin raadon tutkittavakseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuonna 2016 koettiin voimakas rhd-virusepidemia ja citykaneja kuoli joukoittain, mutta vuosina 2017 ja 2018 virastoon ei kantautunut havaintoja kuolleista kaneista.

Rhd-virus on siis mahdollisesti tehnyt paluun citykanipopulaatioon.

Virus on voinut jäädä Suomeen epidemian jälkeen ja säilyä luonnossa. Kovakaan talvi ei tuhoa sitä.

Rhd tunnetaan myös kaniinien verenvuotokuumetautina. Tauti etenee nopeasti ja vaurioittaa sisäelimiä, etenkin maksaa.

Virus tarttuu suorassa kosketuksessa, eritteissä ja myös esimerkiksi veden tai hyönteisten kautta. Taudin itämisaika on muutamia vuorokausia, ja kuumeen alettua kani kuolee päivässä tai parissa.

Kuolema voi tulla myös ilman edeltäviä oireita, kuten apaattisuutta, keltaisuutta ja huonontunutta ruokahalua.

Rusakossa todettu virus on samaa rhdv2-tyyppiä, jota on aiemmin löydetty kaniineista. Tämä uusi virustyyppi tunnetaan kyvystään sairastuttaa myös muita jäniseläimiä.

Isomursu kuitenkin katsoo, että kyseessä on valtaosin kaniinien tauti ja muut jäniseläimet ovat poikkeuksia.

”Rusakothan eivät myöskään elä niin tiheästi ja lisäänny niin tehokkaasti kuin kaniinit”, Isomursu sanoo.

Rhdv2:ta on tavattu rusakoissa Australiassa ja useissa Euroopan maissa. Ruotsissa virus löydettiin tammikuussa 2017 metsäjäniksestä, kun usean itsestään kuolleen metsäjäniksen laumasta yksi lähetettiin kuolinsyyn selvitykseen.

Virus ei tartu ihmisiin, kissoihin tai koiriin.

Viruksen hyppiminen lemmikeihin voisi käydä periaatteessa helposti. Villikani, lemmikkikani ja lemmikistä taas luontoon karannut citykani ovat nimittäin sama laji (Oryctolagus cuniculus).

Lemmikkikanin kuolinsyyksi on varmistettu rhd-virus kuitenkin vain muutaman kerran: Helsingissä 2016 ja Oulussa 2017. Tänä keväänä Ruokavirasto on varmistanut neljä virukseen kuollutta kania neljästä maakunnasta: Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta, Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta.

Citykaneja on Suomessa laajemmalti lähinnä Helsingin seudulla, joten todennäköisesti virus on kantautunut muualle Suomeen ihmisten ja kaniinien pääkaupunkivierailujen mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla