Mustarastas. Kuva: Ingo Teich / Max Planck Institute for Ornithology
Mustarastas. Kuva: Ingo Teich / Max Planck Institute for Ornithology

Reittilennot etelään eivät enää kiinnosta kaupungissa eläviä koiraita.

Maajussit ovat aina epäilleet, että kaupunkielämä tekee ihmisen laiskaksi. Uskomus saa nyt tukea Max Planck -instituutin tutkimuksesta, jonka mukaan kaupungeissa asuvat mustarastaat eivät enää vaivaudu muuttamaan maalaisserkkujensa tavoin etelään. Tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että urbaaniin elämänmuotoon siirtynyt populaatio on alkanut eriytyä alkuperäisestä populaatiosta.

Käyttäytymisen genetiikkaa tutkittiin vertailemalla metsä- ja cityrastaiden muuttoaikaista käyttäytymistä. Muuttolinnut käyvät lähdön lähestyessä hyvin levottomiksi, ja koska tällä "muuttorauhattomuudella" on geneettinen pohja, erot käyttäytymisessä paljastavat lintujen alkaneen kehittyä eri suuntaan.

Tutkijat keräsivät Münchenin keskusta-alueelta ja läheisistä metsistä mustarastaan poikasia, kasvattivat ne aikuisiksi ja seurasivat muuttorauhattomuuden kehittymistä. Metsärastaat muuttuivat syksyllä odotetusti levottomiksi, kun taas cityrastaat eivät osoittaneet mainittavia muuttohaluja. Etenkään koiraat eivät siipisulkaansa väräyttäneet.

Tutkimuksen julkaisi Ecology. Lue lisää Sciencen verkkosivuilta.