Laihdutusvalmisteena suosittu keinotekoinen rasvahappo, CLA, saattaa heikentää insuliinin vaikutusta ja altistaa diabetekselle.
CLA:ta eli konjugoitua linolihappoa syntyy bakteeritoiminnan jälkituotteena märehtijöiden pötsissä ja sitä on pienehköjä mä...

Laihdutusvalmisteena suosittu keinotekoinen rasvahappo, CLA, saattaa heikentää insuliinin vaikutusta ja altistaa diabetekselle.

CLA:ta eli konjugoitua linolihappoa syntyy bakteeritoiminnan jälkituotteena märehtijöiden pötsissä ja sitä on pienehköjä määriä maidossa ja lihassa. Eläinkokeissa suurten CLA-määrien on todettu estävän syöpää. Vaikutuksen takana on ilmeisesti luontaisen CLA:n 9-cis, 11-trans-isomeeri eli boviinihappo. Luontaistuotteissa käytetään myös synteettistä CLA:ta, jonka 10-trans, 12-cis-isomeeri lisää rasvojen hapettumista ja energiankulutusta koe-eläimissä. Sen seurauksena eläinten rasvakudos vähenee ja lihasmassa kasvaa. Havainto on innostanut erityisesti kehonrakentajia ja laihduttajia.

Tuoreet ruotsalaistutkimukset Diabetes Care ja Circulation –lehdissä osoittavat, että kemiallisesti tuotettu CLA-isomeeri sulattaa vatsaontelon rasvaa, mutta samalla se pahentaa insuliiniresistenssiä erityisesti miehillä. Normaalisti insuliiniresistenssi vähenee laihdutettaessa. Insuliiniresistenssi on alkusoittoa aikuistyypin diabetekselle. Synteettinen CLA lisää myös isoprostaanin eritystä virtsaan, joka on merkki elimistön hapetusstressistä. Lisäksi veren C-reaktiivinen proteiini (CRP) kohoaa, joka viestii tulehduksesta. “Mahdollinen haitallinen mekanismi pitäisi selvittää, ennen kuin keinotekoista rasvahappoa syötetään ihmisille, varsinkaan henkilöille, joilla on jo valmiiksi lihaville ominainen insuliiniresistenssi”, kommentoi Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Antti Aro Duodecim –lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla