Rajut temput herättävät ikätovereissa ihailua teininä, mutta aikuisena niillä ei enää pärjää. Kuva: Marco Gomes, Wikimedia Commons.
Rajut temput herättävät ikätovereissa ihailua teininä, mutta aikuisena niillä ei enää pärjää. Kuva: Marco Gomes, Wikimedia Commons.

Murrosiässä ikätovereilta saatu ihailu hiipuu aikuisuuden kynnyksellä.

Harrastaa seksiä nuorena, osallistuu rikolliseen toimintaan ja hengailee hyvännäköisten tyyppien kanssa. Tällaiset ikätoverit ovat 13-vuotiaiden arvion mukaan ’cooleja’, selvisi tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa, jossa seurattiin 184 nuorta kymmenen vuoden ajan.

Kriitereissä sinänsä ei ole mitään yllättävää, onhan tällä tavalla käyttäytyviä teinejä hehkutettu populaarikulttuurissa aina James Deanin tähdittämästä Nuoresta kapinallisesta lähtien. Uutta tietoa tutkimustuloksissa on se, miten ikätoverit suhtautuvat aikanaan coolina pitämiinsä tovereihin sitten, kun he aikuistuvat.

Tutkimuksessa havaittiin, että 22 vuoden iässä aiemmin cooleina pidetyt henkilöt saivat ikätovereiltaan keskiarvoa huonompia arvioita. Erityisesti sosiaaliset taidot arvioitiin huonoiksi. Murrosiässä ihannoiduilla oli parikymppisenä muita todennäköisemmin takanaan myös rikoksia ja vakavia alkoholi- ja huumeongelmia.

Tutkimusta johtaneen professorin Joseph P. Allenin mukaan vaikuttaa siltä, että varhaisella iällä suosiota tuottaneen käytöksen täytyy ajan myötä muuttua aina vain rajummaksi, jotta teini säilyttää cooliutensa ikätovereiden silmissä.

- Näin he ajautuvat vakavampaan rikolliseen toimintaan sekä alkoholin ja huumeiden käyttöön sitä mukaa kun aikuistuvat. Nämä aiemmin coolit teinit vaikuttavat nuorina aikuisina vähemmän päteviltä sosiaalisesti ja ylipäätään kuin ne ikätoverit, jotka eivät olleet niin cooleja, Allen kertoo.

Tutkimus toteutettiin haastattelemalla nuoria itseään sekä heidän tovereitaan ja vanhempiaan. Virginian yliopistossa tehdyn tutkimuksen julkaisi Child Development.