Riittävästi D-vitamiinia nauttivat lapset sairastuvat muita harvemmin nuoruusiän diabetekseen, kertoo Lancet –lehden tänään julkaisema suomalaistutkimus. Suositusten mukaisesti vitamiinia ...

Riittävästi D-vitamiinia nauttivat lapset sairastuvat muita harvemmin nuoruusiän diabetekseen, kertoo Lancet –lehden tänään julkaisema suomalaistutkimus. Suositusten mukaisesti vitamiinia saaneilla on lähes 80 prosenttia pienempi diabetesriski.

Väestötutkimukseen poimittiin 12 055 pohjoissuomalaista äitiä, joiden laskettu aika osui vuodelle 1966. Lasten terveydentilan seuranta lopetettiin 1997. Tiedot vitamiinilisän käytöstä ensimmäisenä elinvuotena saatiin neuvoloista. Tutkimuksesta vastasi nykyisin lontoolaisessa lastensairaalassa työskentelevä epidemiologi Elina Hyppönen.

Suomalaislaisten suositeltua D-vitamiiniannosta on pienennetty kymmenesosaan 1960-luvun alun määristä sen jälkeen, kun liian suurten annosten haitallisuus havaittiin. Sitä miinia ei ilmeisesti nykyään anneta lapsille yhtä säännöllisesti kuin ennen ja siksi riisitauti on saattanut yleistyä.

Nuoruustyypin diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muualla. Se on nelinkertaistunut 1950-luvulta lähtien. Tarkkoja syitä sairauden puhkeamiseen tai sen yleistymiseen ei tunneta. Sekä perimällä että ympäristötekijöillä on merkitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla