Kuva: Andrés Nieto Porras, Wikimedia Commons
Kuva: Andrés Nieto Porras, Wikimedia Commons

Selvisi, miksi hyväksymme epämiellyttävät treffiehdokkaat.

Nyt kannattaa pyytää treffeille sellaistakin, jonka lähestymiseen et uskonut sinulla olevan mahdollisuuksia. Toronton ja Yalen yliopistojen tutkimus nimittäin todistaa, että ihmisten on vaikea kieltäytyä deittikutsusta, vaikka sen esittäjä ei olisi mieleen.

Ihmiset liioittelevat kykyään sanoa ei epämieluisille treffiehdotuksille. Kasvotusten he myöntyvät pyyntöön, josta olisivat sisimmässään halunneet kieltäytyä. Niin paljon painaa halu olla pahoittamatta pyytäjän mieltä.

Tutkimuksessa koehenkilöt ensin loivat oman profiilinsa deittejä varten. Sitten he saivat kolme muuta profiilia, joiden annettiin ymmärtää kuuluvan toisille osallistujille. Puolet porukasta oli joutuvinaan tositilanteeseen, puolet taas vain kuvitteelliseen. Tosipaikassa oleville kerrottiin, että heidän mahdolliset deittiparinsa odottivat oven takana. Toisille sen sijaan kerrottiin, että pareja ei oikeasti ollut mutta heitä kuitenkin pyydettiin kuvittelemaan, että tapaisivat nämä.

Koehenkilöt valitsivat suosikkinsa kolmen profiilin joukosta. Sitten heille annettiin valitusta lisätietoja, joihin kuului epäviehättävä valokuva ja valitun antamat kyselyvastaukset, joista kävi ilmi halu tavata heidät.

Koehenkilöt vastasivat itsekin samaan kyselyyn, josta myös kävisi ilmi, hyväksyivätkö he deittitarjouksen. Tosipaikassa olleille kerrottiin, että kyselyn vastaukset näytettäisiin deittiehdokkaille, kun taas toisten piti vain kuvitella deittiehdokkaan saavan vastaukset.

Selvisi, että tositilanteessa ihmiset olivat valmiimpia hyväksymään tapaamisehdotuksen epäviehättävältä henkilöltä. He eivät kertomansa mukaan halunneet loukata tämän tunteita.

Toisessa kokeessa asetelma oli muuten samanlainen, mutta siinä selvitettiin koehenkilöiden valmiutta hyväksyä treffit sellaisen kanssa, jolla oli epämieluisia tapoja tai vastakkaiset näkemykset esimerkiksi uskonnosta tai politiikasta. Tulos oli taas sama: tositilanteessa olleet olivat valmiimpia hyväksymään deittiparin.

Tutkimus julkaistiin Psychological Science -lehdessä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Deittipyynnön torjuminen helpommin sanottu kuin tehty

Olisi ihan hyvä jos sellaisessa tapauksessa että kun on jo suunniteltu tapaamista, taikka tavattu vasta pari kertaa, mutta ei haluakaan enää tavata tai jatkaa yhteydenpitoa, olisi mielensä muuttanut velvollinen sanomaan yhden syyn, ja toinen osapuoli olisi velvollinen tyytymään siihen syyhyn ja olemaan inttämättä ja marisemasta. Sen joka torjutaan kannattaa ajatella asia niin että pääpointtihan koko jutussa on että toinen EI halua tutustua, se on toissijaista että minkä takia. Mutta se että...
Lue kommentti
Vierailija

Deittipyynnön torjuminen helpommin sanottu kuin tehty

Toi on kyl Aivan Saatanan Kiva asia suunnilleen jokaisella ihmiselämän alueella että ei vaan voi vahingossakaan suoraan sanoa mikä on homman nimi. Saattaa kyl olla että oon joskus itsekin... ex-duunissa kun rupesi olemaan tilanteita tiiminjohtajan kanssa niin se isompi pomo sitten ehdotti että voitasko sopia silleen että sinä et sen tiiminjohtajan kanssa enää tappele. Kiinnosti säilyttää se duuni vaikka hommat tökki niin sanoin että joo. Nyt olisin kai sanonut vastaavassa että eipä sovita...
Lue kommentti