Delfiinikin näyttää olevan itsetajuinen. Kuva: <span class="photographer">Markku Bärman</span>
Delfiinikin näyttää olevan itsetajuinen. Kuva: Markku Bärman

Vain seitsemän kuukauden ikäinen delfiini osoitti vahvoja merkkejä siitä, että se ymmärtää katsovansa itseään peilistä.

Delfiini tunnistaa itsensä peilistä varhemmin kuin mikään muu tähän mennessä tutkittu laji.

Ihmislapset ymmärtävät näkevänsä itsensä noin vuoden ikäisenä ja simpanssit vasta vähän myöhemmin. Harakat ja norsut myös tunnistavat peilikuvansa.

Delfiinit näyttävät kuitenkin uuden tutkimuksen perusteella hahmottavan peilikuvansa jo seitsemän kuukauden ikäisinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltalaiset psykologit Diana Reiss ja Rachel Morrison tarkkailivat kahden nuoren delfiinin elämää Baltimoressa sijaitsevassa akvaariossa. Reiss on tutkinut delfiinejä vuosikymmeniä ja osoitti vuosituhannen alussa ensimmäistä kertaa, että delfiini tunnistaa peilikuvansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt Reiss ja Morrison seurasivat kolmen vuoden ajan Bayley- ja Foster -nimisten pullonokkadelfiinien elämää. Bayley on naaras ja Foster uros.

Delfiinien altaaseen oli asetettu peili, jota delfiinit saivat vapaasti käydä tutkimassa. Peili oli kaksisuuntainen, joten tutkijat saattoivat tarkkailla eläinten touhuja peilin takaa.

Bayley oli tutkimuksen alkaessa 3,5 kuukautta vanha. Se kävi tutkimassa peiliä jo heti aluksi, mutta vasta noin puolen vuoden ikäisenä sen käytös peilin edessä antoi viitteitä siitä, että se hahmottaa siitä jotain. Tutkijat käyttävät termiä itseään kohti suuntautuva käytös, eli delfiini selvästi tutkii itseään peilin avulla.

Seitsemänkuukautisena oli selvää, että Bayley ymmärtää katsovansa itseään. Se ui peilin eteen, aukoi suutaan ja pyöritteli itseään.

”Delfiinit saattavat työntää silmänsä aivan kiinni peiliin ja katsoa sitä hiljaa. Ne katsovat suuhunsa ja pyörittelevät kieltään”, kertoo tohtori Reiss The New York Times -lehdelle.

Foster oli tutkimuksen alkaessa 14 kuukauden ikäinen. Se tykkäsi erityisesti pyöräyttää itsensä peilin edessä ylösalaisin ja puhallella kuplia.

Hieman vanhempina delfiinit tunnistivat peilin avulla myös merkit, joita tutkijat piirsivät eläimiin. Merkin tutkiminen peilin avulla on tärkeä osoitus siitä, että eläin todella ymmärtää katsovansa itseään.

Kädelliset eläimet yleensä osoittavat merkkiä ja saattavat koskettaa sitä. Ihmislapsi läpäisee tämän kokeen 18–24 kuukauden iässä.

Tutkijat siis piirsivät merkkejä delfiinin kehoon sellaisiin kohtiin, joita ne eivät voi nähdä ilman peiliä. Kumpikin delfiini löysi merkin heti ensimmäisellä kerralla ja läpäisi useita merkitsemiskokeita.

Delfiinien käytös peilin edessä vastasi sitä, mitä tutkijat uumoilivatkin.

Ihmislapsilla kyky tunnistaa itsensä peilistä linkittyy useisiin henkisen ja sosiaalisen kehityksen virstanpylväisiin, ja koska delfiineillä nämä kyvyt kehittyvät tyypillisesti aiemmin kuin ihmisillä, pitäisi delfiinin myös läpäistä peilitestit ihmistä aiemmin. Delfiinit esimerkiksi alkavat leikkiä ja vuorovaikuttaa toistensa kanssa aikaisemmin kuin ihmisvauvat.

Tutkimuksen julkaisi PLoS One. Tutkimusartikkeli on vapaasti luettavissa, ja sen lopussa on videoita delfiineistä peilin edessä.

 

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Delfiini onkin älykäs eläin. 

Minulla on kokemusta eri lintulajeista lemmikkinä, ei kuitenkaan papukaijoista joita pidetään älykkäinä. Viiriäiskukko ymmärtää, että peilistä löytyy TASAN yhtä itsevarma vastustaja... Kukkoni (Robin) kyllä selkeästi kurkkasi kerran peilin taakse, silleen "haa!"

Mutta harakka (Milla) nosti aina metelin nähdessään peilikuvansa, niskasulat pörhöllään.

Jos tietyn eläinlajin oppii tuntemaan hyvin, ja on vähänkin kokemusta erilaisista yksilöistä, voi oppia suorastaan tuntemaan mitä lajia edustava yksilö ajattelee. Koska jokainen liike heijastaa sen aivotoimintaa, käytöksen periaatteet oppii ja siitä tulee ennakoitavaa. Ihminen joka on vuosia työskennellyt delfiinien kanssa, tuntee niiden käyttäytymisen, mutta asian todistamiseksi tarvitaan juuri tuollainen koe.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla