Delfiini päästää samanaikaisesti kahta eritaajuista ultraääntä luodatessaan ympäristöään. 

Delfiinit ja pyöriäiset käyttävät kaikuluotaimen tapaista tekniikkaa suunnistaessaan ja saalistaessaan, samaan tapaan kuin lepakot. Ne päästävät ultraäänitaajuista ääntä ja hahmottavat sen aiheuttamista kaiuista ympäristöään.

Tuore ruotsalais-amerikkalainen tutkimus paljastaa, että delfiini pystyy lähettämään samanaikaisesti kahta eritaajuista ultraääntä ja vieläpä kahteen eri suuntaan. Taajuudet ja ääniaaltojen suunta voivat olla myös osittain päällekkäisiä, ja delfiini pystyy ohjaamaan niiden suuntaa horisontaalisesti.

Delfiinitutkijat eivät ole yksimielisiä siitä, miten delfiini ultraäänensä tuottaa. Lundin yliopiston tutkija Josefin Starkhammarin oma arvaus on, että kaksi eri ääntä ovat peräisin kahdesta eri äänenmuodostuselimestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Delfiinillä on tiedetty olevan kaksi erilaista äänenmuodostuselintä, mutta tähän saakka on uskottu, että se käyttää kaikuluotaukseen vain toista niistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teknilliseen fysiikkaan ja mittaustekniikkaan erikoistunut Starkhammar toi oleellisen lisän delfiinitutkimukseen kehittämällä uudenlaisia vedenalaisia mikrofoneja. Delfiinitutkimus on pääosin biologivetoista. Starkhammar painottaa, että molempia tieteenaloja tarvitaan.

Tutkimuksen julkaisi Biology Letters. 

Lundin yliopiston sivuilta löytyy Starkhammerin delfiinitutkimuksesta myös videoita. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla