Delfiini tunnistaa vielä aikuisenakin yksilöt, joiden kanssa se on uiskennellut poikasena.
Delfiini tunnistaa vielä aikuisenakin yksilöt, joiden kanssa se on uiskennellut poikasena.

Delfiininaaras tunnisti lapsuudentoverinsa äänen 20 vuoden takaa.

Pisin eläinkunnasta havaittu sosiaalinen muisto on löydetty pullonokkadelfiiniltä. Chicagon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa delfiini osoitti tunnistavansa entisen allastoverinsa tunnusvihellyksen, vaikka ne olivat olleet erossa yli 20 vuotta. Tähän mennessä vain ihmisen on tiedetty tunnistavan tovereitaan vuosikymmenten eron jälkeen.

Delfiinien sosiaalista muistia testattiin soittamalla niille nauhurista toisten delfiinien tunnusvihellyksiä. Jokaisella delfiinillä on oma ainutlaatuinen tunnusvihellyksensä, vähän kuin nimi, jota se viheltelee mennessään ja johon tutut delfiinit vastaavat imitoimalla.

Ensin delfiineille soitettiin vieraiden lajitoverien tunnusvihellyksiä, joista ne eivät juuri kiinnostuneet. Seuraavaksi samoille yksilöille soitettiin sellaisten delfiinien tunnusvihellyksiä, joiden kanssa ne olivat joskus asuneet samassa altaassa. Näihin ääniin delfiinit reagoivat uimalla kohti nauhuria ja viheltelemällä, ikään kuin siinä toivossa, että vanha tuttava vastaisi viheltämällä takaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhin sosiaalinen muisto havaittiin Bailey-nimisellä naarasdelfiinillä. Se tunnisti nauhalta Allien, naarasdelfiinin, jonka se oli tavannut viimeksi 20 ja puoli vuotta sitten. Bailey oli tuolloin neljävuotias ja Allie kaksi. Tämä on vanhin muisto, joka on onnistuttu mittaamaan ihmissuvun ulkopuolelta. Norsujen tiedetään tunnistavan emonsa yhtä pitkän ajan jälkeen, mutta perheeseen kuulumattomien yksilöiden tunnistamista on ollut vaikea mitata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luonnossa pullonokkadelfiinit elävät keskimäärin 20-vuotiaiksi, joten kokeen perusteella niiden sosiaalista muistia voidaan sanoa elinikäiseksi. Siitä, miksi delfiinit muistavat toisensa niin hyvin, ei olla varmoja. Luonnossa niillä on tapana välillä vaihtaa laumaa, joten hyvä ”nimimuisti” on paikallaan. Tutkijat pitävät myös mahdollisena, että hyvä sosiaalinen muisti on seurausta delfiinin muutenkin suuresta älykkyydestä ilman, että eläin tarvitsee sitä erityisesti mihinkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla