Pullonokkadelfiini kaipaa muiden äitien tukea.
Pullonokkadelfiini kaipaa muiden äitien tukea.

Toverien tuki on olennaista delfiinin menestymiselle äitinä.

Naarasdelfiinit, jotka saavat tukea ystäviltään, ovat parempia äitejä kuin ne, joilla sellaisia ei ole, osoittaa tuore vapaudessa eläviä delfiinejä tarkastellut australialaistutkimus.

Aiemmat tutkimukset eläinten lisääntymismenestyksestä ovat ristiriitaisia: joidenkin tulosten mukaan äitinä pärjääminen on geneettistä, toiset vihjaavat, että kanssadelfiinien antama apu on olennaista jälkeläisten selviämiselle.

Tutkija Celine Freren Queenslandin yliopistosta tutki kaikki Australian länsirannikolla sijaitsevan Shark Bayn alueen pullonokkadelfiineistä tehdyt kenttähavainnot 25 vuoden ajalta. Hän tarkasteli myös geeninäytteitä, joita kyseisistä delfiineistä on otettu kymmenen vuoden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että delfiiniäitiyteen vaikuttavat molemmat, sekä geenit että sosiaaliset suhteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Delfiininaaraan menestystä äitinä vauhditti se, että sillä oli hyviksi äideiksi osoittautuneita lähisukulaisia - tai sitten tiiviitä sosiaalisia kytköksiä muihin naaraisiin, jotka olivat onnistuneesti kasvattaneet poikasia, Frere selittää.

Aina delfiiniäidin lähin toveri ei suinkaan ollut sisko tai muu sukulainen.

Hänen mukaansa on edelleen epäselvää, miksi delfiinit tarvitsevat ystävien seuraa menestyäkseen paremmin äiteinä. Yksi selitys voi kuitenkin olla se, että äititoverit antavat suojaa haiden hyökkäykseltä.

Tutkimuksen julkaisi Pnas

Sisältö jatkuu mainoksen alla