Koronavirus tunnetaan etenkin pikkiproteiineistaan. Kuva: Shutterstock
Koronavirus tunnetaan etenkin pikkiproteiineistaan. Kuva: Shutterstock

Yhden aminohapon mutaatio lisää tartuttavuutta moninkertaisesti.

Koronaviruksen deltavariantista on tullut virustaudin hallitseva muoto kaikkialla maailmassa. Se tarttuu ja leviää muita virusmuotoja herkemmin.

Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on löydetty koronaviruksen deltamuunnoksesta mutaatio, joka lisää olennaisesti viruksen tarttuvuutta. Tämä mutaatio on viruksen nukleokapisidissa, jonka sisällä on viruksen tarttuva perimäaines.

Mutaatio on tunnettu, mutta nyt sen toiminnasta päästiin tarkemmin selville. Se auttaa virusta levittämään perimäainestaan tehokkaammin solun sisälle. Tuloksena tartunnan saanut solu tuottaa uusia viruksia entistä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden havainnon mahdollisti nokkela keksintö, jonka Nobel-voittaja Jennifer Doudna kehitti kollegoineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Doudna kollegoineen räätälöi laboratoriossa niin sanottuja viruksen kaltaisia partikkeleja. Niissä on kaikki viruksen rakenneproteiinit ja ne muistuttavat aivan aitoa koronavirusta, mutta ne ovat täysin harmittomia.

Nämä viruksen kaltaiset partikkelit voivat laboratoriossa tunkeutua soluihin aivan kuin aito virus, joten niiden ominaisuuksia voidaan seurata.

Tutkijat latasivat tällaisen nukkeviruksen sisään pätkän erityistä mrna-koodia. Kun tämä koodinpätkä menee viruksen mukana solun sisään, se saa solun hohtamaan mikroskoopin alla.

Mitä kirkkaammin solut hohtavat, sitä enemmän niiden sisään on päässyt tätä mrna-koodia. Tämä kertoo myös siitä, miten tehokkaasti oikea virus levittäisi aitoa perimää soluun.

Nukkeviruksia peukaloitiin vielä hieman. Tutkijat muokkasivat niiden kuoreen koronan deltamuunnoksesta jo tunnetun r203m -mutaation. Tällä mutaatiolla varustetut leikkivirukset olivat selvästi tehokkaampia tartuttajia.

”Tämä yksittäinen muutos deltamuunnoksen nukleokapsidin proteiinissa latasi soluihin kymmenen kertaa enemmän mrna-koodia kuin alkuperäinen koronavirus”, kertoo Doudna Science-lehdessä.

Seuraavaksi tutkijat toistivat kokeen aidolla koronaviruksella. He peukaloivat virukseen tuon saman r203m-mutaation ja tartuttivat viruksilla keuhkosoluja. Tartunnan saaneet solut tuottivat tartuntakykyisiä viruksia 51 kertaa enemmän kuin koronaviruksen alkuperäiset kannat.

”Deltamuunnoksessa oleva mutaatio saa viruksen tuottamaan tarttuvia partikkeleja entistä tehokkaammin, ja siksi se leviää paremmin”, selittää tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja Abdullah Syed.

Sisältö jatkuu mainoksen alla