Diabeetikoiden kuuloa tulisi seurata.

Diabetes lisää monien sairauksien vaaraa, mutta se voi mahdollisesti vaikuttaa myös kuulokykyyn, tuore japanilaistutkimus osoittaa. Tämän vuoksi diabeetikoiden kuuloa kannattaisi seurata ja tutkia tavallista hanakammin.

Japanilaisten tulokset perustuvat meta-analyysiin, jossa usean samaa aihetta käsittelevän tutkimuksen aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Analyysiin kelpuutettiin kolmetoista tutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut hieman yli 20 000 miestä ja naista.

Kaikille tutkimuksiin osallistuneille oli tehty kuulonmittaukset, ja niiden perusteella kuulon heikentymät ovat selvästi yleisempiä diabetesta sairastavilla kuin terveillä verrokeilla. Yhteys säilyi, vaikka tutkijat huomioivat osallistujien iän ja sukupuolen ja sulkivat analyysista osallistujat, jotka asuivat tai työskentelivät meluisassa ympäristössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset voivat selittyä monellakin tapaa, joten vielä ei ole täysin varmaa, että juuri diabetes selittää potilaiden heikomman kuulon. Periaatteessa suuri veren glukoosipitoisuus saattaa ajan mittaan vaurioittaa korvan verisuonia tai hermoja, mikä selittäisi kuulon heikentymisen, mutta tästä ei ole näyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla