Digitaalinen kohina kertoo, onko kuvaa muunneltu.
Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi</span>
Digitaalinen kohina kertoo, onko kuvaa muunneltu. Kuva: Kuvapörssi

Tutkijat pystyvät nyt osoittamaan, mistä kamerasta digikuva on peräisin.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jonka avulla digikuvan alkuperä voidaan tunnistaa. Teknologiasta odotetaan apua muun muassa pedofiilien jäljitykseen.

"Pedofiilit eivät voi enää vedota siihen, että lapsipornokuvat eivät ole heidän kamerallaan otettuja tai että kuvat eivät ole oikeita", sanoo apulaisprofessori Jessica Fridrich Binghamtonin yliopiston tiedotteessa. Hänen ryhmänsä osaa paljastaa myös käsitellyt otokset.

Uusi tekniikka perustuu siihen, että jokainen digikamera ottaa hitusen erilaisia kuvia. Vaikka nämä pikselipoikkeavuudet eivät näy paljaalla silmällä, kunkin kameran elektroninen "sormenjälki" voidaan kaivaa esiin analysoimalla saman kameran kuvia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Fridrichin kehittämä algoritmi paljastaa myös, ovatko kuvat autenttisia. Jos digitaalinen kohina muuttuu kuvan eri kohdissa, kuvaa on mitä ilmeisimmin käsitelty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testitilanteessa Fridrichin laboratorio analysoi 2 700 digikuvaa, jotka oli otettu yhdeksällä eri kameralla. Alkuperän tunnistus onnistui sataprosenttisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla