Nigersaurus taqueti. Kuva: <span class="photographer">Art by Todd Marshall, courtesy of Project Exploration, Copyright 2007 National Geographic.</span>
Nigersaurus taqueti. Kuva: Art by Todd Marshall, courtesy of Project Exploration, Copyright 2007 National Geographic.

Saharassa 110 miljoonaa vuotta sitten elänyt kasvissyöjädinosaurus rouski ruokaa vain maasta, ei puista.

Nigeristä löytyneen kasvissyöjädinosauruksen Nigersaurus taquetin luut ovat hämmästyttäneet tutkijoita jo vuosia. Yhdeksänmetrisellä jätillä oli ruhoonsa nähden vain höyhenenkeveä pää. Miten se hankki ravintonsa?

Chicagon yliopiston professori Paul Serenon ryhmä tutki nigersauruksen anatomiaa ja kalloa muun muassa tietokonetomografialla. Ilmeni, että toisin kuin esimerkiksi pohjoisamerikkalainen serkkunsa diplodocus , nigersaurus ei kyennyt nostamaan päätänsä kovin korkealle eikä näin ollen pystynyt hamuilemaan lehtiä puiden latvastosta.

"Nigersauruksen syöminen muistutti pikemmin lehmän laiduntamista kuin kirahvin", Serreno vertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nigersauruksen omituisin piirre oli leveä, neliskanttinen turpa, jonka ansiosta se napsi kasveja suuhunsa aivan liki maan pintaa. Toisin kuin millään toisella kasvissyöjällä, nigersauruksella oli leuankärjissään yli 500 neulanterävää hammasta 50 tiiviissä rivissä: näin niistä muodostui ikään kuin muutaman kymmenen sentin mittaiset sakset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leuka ei ollut nigersauruksen ainoa kummallisuus, sillä sen rangassa oli enemmän ilmaa kuin luuta. "Selkänikamat ovat niin paperinohuita, että on vaikea kuvitella, miten eläin pysyi kasassa", tutkimusryhmään lukeutunut Jeffrey Wilson toteaa.

Tulokset julkaisi PLoS ONE ja niistä kertoi myös New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla