Ainutlaatuinen dinosauruksen häntä odotti löytäjäänsä Myanmarin meripihkatorilla. Kuva: Royal Saskatchewan Museum (RSM/ R.C. McKellar)
Ainutlaatuinen dinosauruksen häntä odotti löytäjäänsä Myanmarin meripihkatorilla. Kuva: Royal Saskatchewan Museum (RSM/ R.C. McKellar)
Hännänpää saattoi kuulua tällaiselle coelurosaurukselle. Kuva: Chung-tat Cheung and Yi Liu
Hännänpää saattoi kuulua tällaiselle coelurosaurukselle. Kuva: Chung-tat Cheung and Yi Liu
Coelurosaurus lähestyy pahaa aavistamatta pihkaesiintymää. Kuva: Chung-tat Cheung
Coelurosaurus lähestyy pahaa aavistamatta pihkaesiintymää. Kuva: Chung-tat Cheung

Aiemmin dinosauruksen ehjää ainesta ei ole löytynyt.

Tutkijat ovat löytäneet Pohjois-Myanmarista lähes täydellisesti meripihkassa säilyneen dinosauruksen höyhenpeitteisen hännänpään. Löytö on merkittävä dinosaurustutkimukselle.

Pienen dinosauruksen hännänpalassa on kahdeksan nikamaa. Lisäksi hännästä on säilynyt pehmeää kudosta ja höyheniä.

”Näemme, kuinka höyhenet yhdistyvät häntään, niiden muodon mikrometrien tarkkuudella ja pigmenttien kuviot höyhenpeitteessä”, selittää paleontologi Ryan McKellar Royal Saskatchewan -museosta uutistoimisto Reutersille.

Tutkimus julkaistiin torstaina Current Biology tiedejulkaisussa, jossa esitellään yksityiskohtaisia kuvia hännän ja sen höyhenten rakenteesta.

Paleontologi Lida Xing Kiinan maantieteiden yliopistosta löysi hännänpään Myanmarin meripihkatorilta, jossa se oli myytävänä. Xing on myös tutkimuksen johtava kirjoittaja.

Meripihkanpala oli BBC:n mukaan jo hiottu korukäyttöä varten, ja sen myyjä luuli pihkan sisällä olevaa häntää kasviksi.

Xing oli kuitenkin eri mieltä ja päätti tehdä lisätutkimuksia. ”Kasvi” osoittautui varpusenkokoisen nuoren dinosauruksen hännän palaksi.

Tutkijat uskovat, että häntä kuului kaksijalkaiselle lintua muistuttavalle maniraptora-dinosaurukselle eli petokädelle.

Maniraptorat kuuluvat niihin dinosauruksiin, joita tutkijat ovat jo pitkään pitäneet höyhenpeitteisinä. Myös linnut kuuluvat nykytulkinnan mukaan maniraptoreihin.

Meripihka on nimestään huolimatta peräisin puista. Pihka on kivettynyt ja kerrostunut miljoonien vuosien saatossa säilyttäen siihen tarttuneet eliöt täydellisesti. Meripihkaa löytyy useimmiten juuri merten pohjista ja rannoilta.

Puiden pihkaan on jäänyt tyypillisesti kiinni pikkueläimiä, kuten hyönteisiä, hämähäkkejä ja sammakoita. Dinosauruksen pala on poikkeuksellinen löytö.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme löytäneet dinosaurusten ainesta meripihkassa säilyneenä”, sanoo McKellar BBC:lle.

Hänen mukaansa dinosauruksen höyhenet ovat alkeellisempia kuin lintujen, eikä niissä ole yhtä vahvaa ruotoa keskellä.

Tutkijat ovat varmoja siitä, että hännänpää kuuluu nimenomaan dinosaurukselle eikä muinaiselle linnulle.

Monilla dinosauruksilla uskotaan olleen värikkäät höyhenet, mutta pihkaan häntänsä kastaneen nuoren eläimen höyhenpeite oli ilmeisesti päältä kastanjanruskea ja alta valkoinen.

Meripihkalöydöksen avulla tutkijat voivat vahvistaa monia teorioita höyhenten kehittymisestä. Hännän uskotaan olevan peräisin liitukauden puolivälistä noin 99 miljoonan vuoden takaa.

Meripihkaan takertuneita muinaisia höyheniä on löytynyt jo aiemmin, mutta niiden alkuperää on ollut vaikea varmistaa, koska ne eivät ole kiinnittyneet luurankoon.

McKellarin mukaan dinosauruksen hännän jumiutuminen pihkaan johti lähes varmasti eläimen kuolemaan.

”Se olisi ollut otukselle leikin loppu. Dinosaurukset eivät pudottaneet häntiään toisin kuin jotkut liskot”, hän kertoo Reutersille.

Ensimmäisiä bongauksia odotetaan jo kesällä.

Eksoplaneettoja etsivä Tess-tutkimussatellitti on kohonnut avaruuteen. Tessin odotetaan löytävän tuhansia planeettoja, jotka kiertävät muuta tähteä kuin Aurinkoa.

Tess kohoaa aivan uudenlaiselle radalle, jota kokeillaan ensi kertaa. Rata on soikea ja tahdistettu Kuun kiertoon Maan ympäri, kertoo Nasa sivuillaan.

”Joka kerta lähellä maapalloa Tess lähettää kaikki ottamansa kuvat lennonjohdolle. Tämä on aivan uutta”, sanoi Tessiä rakentanut avaruusinsinööri George Ricker MIT-yliopistosta.

Radalle kohoamiseen menee viikkoja. Apuna käytetään Kuun painovoimaa.

Lisäksi neljän tarkan kameran viritys vie aikansa. Siksi Tess alkaa havainnoida tähtien ympäristöä vasta kesäkuun lopulla.

Tess keskittyy tähtiin 30–300 valovuoden päässä. Jos niiltä löytyy ehdokkaita eksoplaneetoiksi, aletaan niitä tutkia maanpäällisillä kaukoputkilla.

Auringon ja Maan lähellä on 250 valovuoden etäisyydellä noin 200 000 tähteä. Tess keskittyy kirkkaisiin ja läheisiin tähtiin.

Erityisesti tutkijat haluavat selvittää, onko uudella eksoplaneetalla kaasukehää ja jos on, mistä aineista se koostuu.

Tessin menetelmä on vanha tuttu. Jos tähden edestä kulkee planeetta, se himmentää hetkeksi tähden valoa. Muutoksen perusteella voidaan selvittää tähteä himmentävän kappaleen koko ja massa.

Moni haluaa ryhtyä liikkumaan, mutta into lopahtaa aikatauluihin ja monimutkaisiin harjoitusohjelmiin. Tavoite pitää paremmin, jos laajentaa mielikuvaa liikunnasta.

Liikkuminen on terveellistä, kuka sitä ei tietäisi. Mitä välttelystä seuraa, voi aavistella UKK-instituutin tuoreesta raportista, jossa lasketaan liikkumattomuuden kustannuksia suomalaiselle yhteiskunnalle.

Ne ovat huomattavat: vähintään runsaat kolme miljardia mutta kenties jopa yli seitsemän miljardia euroa vuodessa. Summa kertyy sairauspäivistä, lääkemenoista, terveyspalveluiden käytöstä, tekemättä jääneistä työtunneista, menetetyistä verotuloista ja koti- ja laitoshoidon kustannuksista.

Tutkimusten mukaan liikkuja suojaa itseään monilta sairauksilta: diabetekselta, masennukselta, metaboliselta oireyhtymältä, sydän- ja verisuonitaudeilta, jopa joiltakin syöviltä – ja tietysti ylipainolta.

Mikä määrä sitten pitäisi liikkua hyödyt saadakseen?

Suositus kaksi ja puoli tuntia

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus, jota Suomikin noudattaa, ohjeistaa liikkumaan keskitehoisesti vähintään kaksi ja puoli tuntia tai voimakkaasti tunnin ja vartin viikossa.

Ohjetta tukee vuonna 2017 julkaistu tutkimus, johon osallistui yli 130 000 ihmistä 17 maasta. Tulosten mukaan varhaisen kuoleman riski vähenee lähes 30 prosenttia, kun käyttää vähintään suositellun ajan fyysisiin aktiviteetteihin.

Hyvästä kannusteesta huolimatta aikatavoite voi lannistaa nykyajan kiireistä ihmistä. Mistä ottaa ajan juoksulenkkiin, jumppatuntiin tai salilla käyntiin?

Entä jos sitä ei tarvitsisi aina erikseen ottaa. Liikuntaa voi tarkastella muutenkin kuin nimenomaisena suorituksena.

Kertyy arjen askareistakin

WHO laskee keskitehoiseksi liikunnaksi myös tavalliset arjen tekemiset, kuten imuroinnin ja muut kotityöt. Samaan joukkoon menevät työmatkakävely, työmatkapyöräily – ja näin kesän lähestyessä monen iloksi – myös puutarhatyöt, marjastus ja sienestys.

Liikuntaa ei ole edes pakko jakaa pitkin viikkoa, vaikka suositus niin neuvookin. Viikonloppuliikuntakin hyödyttää. Tutkimuksissa se on pienentänyt ennenaikaisen kuoleman riskiä yhtä paljon kuin ositettu liikunta.

Mikä parasta, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että vähänkin on parempi kuin ei mitään.

Nykyinen suositus pitää terveyshyödyn rajana vähintään kymmenen minuutin liikuntarupeamaa, mutta uusien tulosten mukaan elimistö kiittää jo kahden minuutin aktiivisuudesta. Se voi olla pysäkin väli kävelyä tai hissin vaihto portaisiin.

Näin ajatellen kaksi ja puoli tuntia ei enää tunnukaan mahdottomalta.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kansainväliset tiedetoimittajat esittävät asiantuntijoille monien miettimiä liikuntakysymyksiä: Onko pakko rehkiä hikeen asti? Voiko venyttelyn jättää väliin? Mitä oikein kannattaa syödä? Siivittääkö musiikki tosiaan menoa?

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.