Disneyn kehitysosasto sai lampun syttymään ilman johtoa. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Disneyn kehitysosasto sai lampun syttymään ilman johtoa. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Magneettikenttä antaa laitteisiin virtaa koko tilassa.

Monien huoneiden sisustukseen kuuluvat nykyisin johtosykkyrät. Disneyn tutkimusosasto on antanut panoksensa niiden siistimiseen. Se on kehitellyt huoneen, jossa kännykät latautuvat omia aikojaan ja lamput palavat ilman johtoja ja töpseleitä.

Tähän asti langattomat latauspisteet ovat toimineet vain lähietäisyydeltä. Lataushuoneessa on magneettikenttä, jonka ansiosta laitteet latautuvat lähes missä kohtaa tahansa. Keksinnön julkaisi Plos One -tiedelehti.

Keksijänero Pelle Pelotonta kenties mukaillen Disneyn insinöörit loivat huoneeseen käämin, lattiasta kattoon ulottuvan kuparitangon ja sähköä johtavien seinien avulla magneettikentän, joka kiertää tankoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Järjestelmän avulla keksijät pystyivät esimerkiksi lataamaan kännykän langattomasti, sytyttämään valon ledlamppuihin ja pyörittämään tuuletinta. Heidän mukaansa kentän voimakkuus on turvallinen ihmisille. Tankoon ei kuitenkaan pitäisi mennä koskemaan.Lataushuoneessa voisi olla myös ovia ja ikkunoita. Ne eivät sanottavasti haittaa huoneen toimivuutta.Tutkimuksen tekijöiden mukaan näin voisi rakentaa pieniä latauskoppeja, toimistoja tai vaikka suuria varastohalleja. Isommissa tiloissa tankoja tarvittaisiin monta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Berthel kirjoitti:
Tätähän voitaisiin käyttää sähköallergian testaamiseen, ei voi töpseli olla enää väärinpäin.

Tuo disneyn juttu on vähän samaa, kuin asuisi ilmasydämisen muuntajan sisällä. Minkähänlaisia kentänvoimaakkuuksia ja mikä taajuus lie kysymyksessä. Veikkaan taajuudeksi jotain 10 - 100kHz välillä.

ID10T
Seuraa 
Viestejä15070

Innovatiivista, mutta ei kovin käytännöllistä. Huoneen keskellä pitää olla tanko, jota pitää kunnioittaa puolen metrin turvaetäisyydellä tai muuten käy huonosti (nahka palaa, veri kiehuu tai jotain muuta yhtä hupaisaa?). Tuohan rajoittaa huonetilan normaalia käyttöä melkoisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla