Kotikokkaus dna:lla voi alkaa. Kuva: Amino Labs
Kotikokkaus dna:lla voi alkaa. Kuva: Amino Labs

Vaatimaton laatikko voi merkitä synteettisen biologian voittokulun alkua.

Koteihin on Yhdysvalloissa alettu myydä laboratoriota, jossa voi käsitellä dna:ta. Bioyhtiö Amino Labs on tuonut markkinoille puisen laatikon, jossa on helposti käytettävä bioreaktori. Se on puisen salkun kokoa.

Laatikossa voi esimerkiksi yhdistää hohtavan meduusan dna:ta bakteeriin. Lopputulos on käsittelyn jälkeen maali, jossa bakteerit hohtavat kuin tulikärpäset.

Käytäntöä lähempänä on ehkä se, että bioreaktorin avulla voi myös kokata, esimerkiksi valmistaa leipää tai kokeilla uusia ruokayhdistelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joidenkin mielestä vaatimaton laatikko merkitsee synteettisen biologian voittokulun alkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vertauksesta käy esimerkiksi varhainen tietokone Apple I. Se oli yhtiön ensimmäinen kotitietokone vuodelta 1976 – myös puulaatikossa.

Laatikko sai nimen Amino One. Se tarjoaa laitteen mukana pari reseptiä. Kotioloissa voi ohjeiden mukaan muokata bakteereista lääkkeiden raaka-aineita, tuottaa eri tuoksuja ja valmistaa myös jogurttia ja olutta.

Yhdessä laitteen osassa on koeputki, jossa bakteerit voivat lisääntyä. Tilojen happamuutta ja lämpötilaa voi seurata näytöltä. Kun reaktio on valmis, Amino One puhdistuu itsestään. Se myös nollaa itsensä seuraavaan kokeeseen.

Ideana oli toimitusjohtaja Julie Legaultin mukaan pieni ja taskuun sopiva ja tamagotchin kaltainen laite, joka auttaisi ihmisiä kasvattamaan bakteerikantoja. Sitten idea laajeni.

Koulut käyttävät jo samankaltaisia pöytälabroja. Niiden avulla opetetaan lapsille biotekniikan perusteita.

Amino Labs haluaa, että ihmiset innostuisivat eri kokeiluihin. He saattaisivat yhteen biokemiallisesti esimerkiksi eri ​​tuoksuja ja aineyhdistelmiä, kertoo New Scientist.

”Mielikuvitus on isoa osa tätä pakettia”, sanoo biologi Christina Agapakis, joka on luova johtaja muotoiluyritys Ginkgo Bioworksissa Bostonissa.

”Jos tämä paketti voi innostaa lasta luovaksi tutkijaksi, on se tärkeämpää kuin oppia käyttämään pipettiä tai tutkia lämpötiloja, joissa bakteerit kasvavat.”

Kotilabraa jaetaan maaliskuun aikana ihmisille, jotka tukivat sen kehittelyä joukkoistamalla. Markkinoilla laatikko maksaa aluksi 799 dollaria eli noin 735 euroa. Hinta tullee nopeasti alas, kun sarjatuotanto alkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla