Karille mennyt lääkemaitohanke on vienyt PPL Therapeutics -biotekniikkayrityksen syvään talousahdinkoon. Firma on pannut rahoituspulassa jäihin tärkeimmän tutkimushankkeen...

Karille mennyt lääkemaitohanke on vienyt PPL Therapeutics -biotekniikkayrityksen syvään talousahdinkoon. Firma on pannut rahoituspulassa jäihin tärkeimmän tutkimushankkeensa, jonka tavoitteena oli tuottaa lääkemaitoa lypsäviä muuntogeenisiä lampaita. Puolet työntekijöistä joutuu kilometritehtaalle ja yrityksen tulevaisuus näyttää muutenkin synkältä, arvioivat analyytikot Nature -lehdessä.

PPL Therapeutics on skotlantilaisen Roslin-instituutin kaupallinen kumppani. Kaksikko yllätti tiedeyhteisön kuusi vuotta sitten ilmoittaessaan kloonanneensa nisäkkään ensimmäisenä maailmassa. Dolly-lammas saatiin aikaan aikuisen uuhen utaresolusta.

PPL Therapeutics oli laskenut paljon antitrypsiiniä lypsävien lampaiden varaan. Antitrypsiini on veren seerumissa ja joissakin kudoksissa esiintyvä valkuaisaine, jonka tehtävänä on estää elimistön valkuaisaineita pilkkovien entsyymien hallitsematon toiminta. Veren valkosolut tuottavat tällaisia entsyymejä, kun ne osallistuvat elimistön puolustautumiseen infektioita vastaan. PPL Therapeuticsin onnistui kehittää lammas, johon on siirretty ihmisen antitrypsiinigeeni. Muuntogeenisen lampaan maitoon erittyy antitrypsiiniä, joka muistuttaa ihmisen omaa valkuaisainetta. Siirtogeenistä ei ole haittaa lampaalle.

Lääkettä käytetään muun muassa perinnöllistä antitrypsiinipuutosta potevien keuhkovaurion hoitoon. Antitrypsiiniä valmistetaan nykyisin lääkkeeksi eristämällä sitä ihmisen verestä. Menetelmä on työläs ja kallis.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla