Ultraäänikuva sikiöstä, jolla on Downin oireyhtymä. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/File:T21.JPG>Wikimedia Commons</A>
</span>
Ultraäänikuva sikiöstä, jolla on Downin oireyhtymä. Kuva: Wikimedia Commons

Vaikka synnyttäjien keski-ikä on kasvanut, seulontojen ansiosta Downin oireyhtymä ei ole yleistynyt ainakaan Britanniassa.

Downin oireyhtymän diagnoosit ovat Britanniassa yleistyneet melkein kolmella neljänneksellä (71 prosenttia) vuodesta 1989/90 vuoteen 2007/08. Syy tähän on ollut lähinnä synnyttäjien keski-iän huomattava kasvu tällä aikajaksolla.

Kuitenkin tähän oireyhtymään sairastuneiden vastasyntyneiden määrä laski samana aikana prosentilla, koska seulonnat ja valikoivat abortit ovat lisääntyneet, selvisi British Medical Journalissa julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimus perustui Britannian kansalliseen Down-oireyhtymärekisteriin, joka perustettiin tammikuussa 1989. Siinä on tällä hetkellä 26 000 ennen syntymää tai syntymän jälkeen diagnosoitua Down-tapausta Englannista ja Walesista, joka edustaa noin 93 prosenttia kakista Down-tapauksista alueella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus osoittaa, että vaikka nuorten, alle 37-vuotiaiden osalta seulontaan osallistuminen kasvoi kolmesta prosentista 43 prosenttiin, tätä vanhempien seulontaan osallistuminen on pysynyt samassa 70 prosentissa huolimatta testien kehittymisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös diagnoosin takia abortin tekevien lukumäärä on pysynyt samassa 92 prosentissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla