Vaarallista suolistoverenvuotoa aiheuttavan EHEC-bakteerin koko perimän koodi on nyt luettu, kertoo tiedelehti Nature . Enterohemorragisista Escherichia coli- eli EHEC-bakteereista ärhäkimmän, tyyp...

Vaarallista suolistoverenvuotoa aiheuttavan EHEC-bakteerin koko perimän koodi on nyt luettu, kertoo tiedelehti Nature . Enterohemorragisista Escherichia coli- eli EHEC-bakteereista ärhäkimmän, tyyppi 0157:H7:n, genomin sekvenssoinnissa kunnostautui Nicole Pernan johtama ryhmä Wisconsinin yliopistosta.

"EHEC 01757:H7:n genomin selviäminen auttaa meitä ymmärtämään paremmin sitä, kuinka bakteeri aiheuttaa taudin", kertoo professori Perna BBC:n verkkouutisille . Työtä helpottaa se, että tavallisen kolin, Eschericia colin, perimä tunnetaan.

EHEC:it ovat uusi "kilteistä" kolibakteereista kehittynyt mikrobiryhmä. EHEC 0157:H7 niitti mainetta 1990-luvulla erityisesti kehittyneissä teollisuusmaissa, missä se aiheutti lukuisia ruokamyrkytysepidemioita. Se tuottaa Shiga-toksiineja, jotka lisäävät bakteerin taudinaiheuttamiskykyä eli virulenssia. Bakteerit pysytyvät siirtämään toisilleeen virulenssigeenejä.

EHEC-tartunta on viime kädessä peräisin joko eläimen tai ihmisen ulosteesta. Bakteeria on satunnaisesti eristetty myös muiden eläinten ulosteista. Ulosteen saastuttamat elintarvikkeet välittävät tavallisesti tartunnan. Riskiruokia ovat kehnosti kuumennettu naudanliha, kuten jauheliha, pastöroimaton maito, sekä karjanlannalla lannoitetut, huonosti pestyt vihannekset.

EHEC on löytyminen elintarvikkeista on Suomessa satunnaista. Viime aikoina tehdyissä tutkimuksissa bakteeria ei ole havaittu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla