Ehkäisypilleri saattaa vaikuttaa tunteiden havaitsemiseen hormonien kautta. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Ehkäisypilleri saattaa vaikuttaa tunteiden havaitsemiseen hormonien kautta. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Onko ero riittävän suuri vaikuttaakseen ihmissuhteisiin, sitä tutkijat eivät osaa sanoa.

Ehkäisypillerien käyttö heikentää naisten tuloksia testissä, joka mittaa kykyä tunnistaa halveksunnan tai ylpeyden kaltaisia tunteita toisten kasvonilmeistä.

Tähän tulokseen tuli liki sadan naisen joukkoa testannut tutkimusryhmä, jonka tutkimuksen julkaisi Frontiers in Neuroscience -tiedelehti.

Tutkimuksissa käytettiin erittäin vaikeana pidettyä testiä, jossa koehenkilön piti arvioida toisen ihmisen tunteita pelkästään kohteen silmistä otettujen valokuvien perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilon ja pelon kaltaisten perustunteiden tunnistamiseen ehkäisypillereiden ei havaittu vaikuttavan, mutta monimutkaisempien tunteiden tulkintaa ne heikensivät liki kymmenyksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko se paljon vai vähän, siihen tutkimusryhmä ei vastaa. Kokeesta ei voi päätellä, onko heikennyksellä käytännön vaikutuksia vaikkapa naisten kykyyn ymmärtää toisia ihmissuhteissa.

”Jos ehkäisypillerit heikentäisivät naisten kykyä lukea tunteita dramaattisesti, olisimme todennäköisesti panneet sen merkille jokapäiväisessä kanssakäymisessä kumppaneidemme kanssa”, sanoo vanhempi tutkija Alexander Lischke saksalaisesta Greifswaldin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Havainto on silti merkittävä tutkimuksen tekijöiden mielestä.

”Yli sata miljoonaa naista käyttää ehkäisypillereitä, mutta niiden vaikutuksista tunteisiin, ajatteluun ja käytökseen tiedetään merkittävän vähän”, sanoo Lischke.

”Satunnaiset tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että ehkäisypillerit heikentävät kykyä tunnistaa toisten tunteenilmauksia. Se voi vaikuttaa tapaan, jolla käyttäjät luovat ja ylläpitävät läheisiä ihmissuhteita.”

Jo ennestään tiedettiin, että naisten tunteidenlukutaito on yhteydessä hormonitasoihin ja vaihtelee siksi luonnollisesti kuukautiskierron eri vaiheissa.

”Koska ehkäisypillerit laskevat estrogeenin ja progesteronin tasoja, on järkeenkäypää, että ne vaikuttavat naisen tunteiden tunnistamiseen”, pohtii Lischke.

”Valaistavaksi jää, mikä on tarkka mekanismi, jolla ehkäisypillerit aiheuttavat muutoksen naisen kyvyssä tunnistaa tunteita.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla