Kuva: Corbis/AOP
Kuva: Corbis/AOP

Muita edellä hän uskoi olevansa lähinnä uteliaisuudessa ja peräänantamattomuudessa.

”Voin sanoa, että sinusta ei tule koskaan mitään”, ennusti koko luokan kuullen 15-vuotiaan Albert Einsteinin kreikan- ja latinanopettaja.

Einstein ei ollut kehno oppilas. Hän vain osoitti liian selvästi, että klassiset kielet eivät kiinnostaneet häntä tippaakaan. Häntä ärsytti myös vanhoillinen opetustapa, joka keskittyi mekaaniseen toistoon ja saneluun eikä ajatuksia herättävään keskusteluun.

Koko elämänsä ajan Einstein oli ennen kaikkea provosoija, kärjistäjä ja kyseenalaistaja. Hänen suuruutensa takeeksi nousi se, että hän viittasi kintaalla tieteen auktoriteeteille eikä pelännyt kulkea valtavirtaa vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suurten löytöjensä jälkeen Einsteinin oli kuitenkin vaikea käsittää, miksi hänet nostettiin jalustalle jonkinlaisena elävänä tieteen jumalana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ristiriita kuviteltujen lahjojeni ja todellisuuden välillä on yksinkertaisesti irvokas. Ei minulla ole erityiskykyjä, olen vain kiihkeän utelias. Ei ole kyse siitä, että olisin niin terävä, vaan siitä, että viihdyn ongelman parissa pitempään”, hän perusteli.

Einstein oli aina myös muistuttamassa, että jos hän ei olisi kiteyttänyt fysiikan lakeja uudelleen, sen olisi tehnyt joku muu. Hänen keksintönsä olivat pitkälti aikansa tuotteita.

Einsteinin ihmevuodeksi sattui 1905. Silloin hän julkaisi suppean suhteellisuusteorian ja kolme muuta uraauurtavaa, tieteen perusteita mullistavaa ajatusta – ja ehti jossain välissä hyväksyttää väitöskirjansakin. Laajemman yleisen suhteellisuuteorian hän esitteli kymmenen vuotta myöhemmin.

 

Lue lisää

Millainen Einstein oli luennoitsijana? Maailmanparantajana? Aviomiehenä? Lokakuun 2015 Tiede-lehdessä (35-vuotisjuhlanumero) on toimittaja Hannu Pesosen pitkä artikkeli, jossa kerrotaan näistä kaikista sekä esitellään Einsteinin merkitystä maailmankuvallemme ja arkielämällemme. Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Kasvisruoka2
Seuraa 
Viestejä4452

Jonkin verran Einsteinin ajatuksenjuoksusta lukeneena pitää myöntää, että Einstein hieman kyllä vähätteli itseään. Hänen ajatuksen juoksussaan yhdistyi sen tason luovuus ja samaan aikaan looginen ja analyyttinen ajattelu, että kyllä sitä pientä ihmistä samaan aikaan hirvittää ja vakuuttaa moinen saavutus.

Nero hän oli, ilman muuta.

Ruhollah.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Tuskin hän oli ÄO:n suurin mahdollinen jättiläinen (en tarkoita, etteikö  se olisi ollut silti merkittävän korkea), koska sisältö merkitsi hänelle paljon enemmän kuin prosessoinnin nopeus ja tuloshakuisuus. Asioita, joille analyytikko ei viitsi itseään uhrata.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla