Kuva. Corbis RF.
Kuva. Corbis RF.

Tau Bootis niminen tähti ja sitä kiertävä jättiläisplaneetta vuorovaikuttavat ennennäkemättömällä tavalla. Planeetta nimittäin tahdittaa tähden pyörimistä. Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin havaittu

Tau Bootis niminen tähti ja sitä kiertävä jättiläisplaneetta vuorovaikuttavat ennennäkemättömällä tavalla. Planeetta nimittäin tahdittaa tähden pyörimistä. Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin havaittu.
Tavallisesti suurempi kappale määrää menon. Esimerkiksi Maan vetovoima on hidastanut Kuun pyörimistä niin, että se pyörähtää akselinsa ympäri samassa ajassa kuin se kiertää Maan ja näyttää meille siksi aina saman puolen istestään. Mutta Tau Bootiksen tapauksessa osa sen kaasukehän ylimmistä kerroksista pyörähtää tähden akselin ympäri samassa ajassa, jossa planeetta kiertää sen ympäri. Planeetta on siis saanut tähden pinnan pyörimään synkronisesti itsensä kanssa. Tähden pyöriminen havaittiin MOST (Microvariability & Oscillations of STars)-satelliitilla.
Kanadan tähtitieteilijäseura arvelee tiedotteessaan, että Tau Bootiksella on epätavallisen paljon valtaa tähteensä, koska se on melko massiivinen, vähintään neljän Jupiterin kokoinen. Se on myös hyvin lähellä tähteään, 20 kertaa lähempänä kuin Maa Aurinkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla