Nämä ekstaasipillerit oli tarkoitettu huumekäyttöön, kunnes poliisi takavarikoi ne. Kuva: Rio Gandara
Nämä ekstaasipillerit oli tarkoitettu huumekäyttöön, kunnes poliisi takavarikoi ne. Kuva: Rio Gandara

Mdma eli ekstaasi on jo hyväksytty Yhdysvalloissa niin sanotuksi läpimurtohoidoksi.

Huumausaineena tunnettu ekstaasi auttaa alustavien tutkimusten mukaan pääsemään eroon traumaperäisestä stressihäiriöstä. Nyt uusissa eläinkokeissa selvisi mahdollinen mekanismi, jolla ekstaasi ja terapian yhdistelmä voi korjata mieltä.

Tiedemaailmassa ekstaasi tunnetaan nimellä 3,4-metyleenidioksimetamfetamiini eli mdma. Se näyttää palauttavan aivoille kyvyn oppia uutta, osoittavat Nature-lehdessä kuvatut kokeet.

Aivoissa on tietyt kriittiset vaiheet tai aikaikkunat, jolloin aivot ovat erityisen herkkiä oppimaan asioita, kuten vaikka kieltä. Nämä oppimisen etsikkoajat voivat olla tärkeitä myös terapeuttisessa mielessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Johns Hopkinsin yliopiston Gül Dölen ja hänen työtoverinsa ovat tunnistaneet hiiriltä kriittisen jakson, jolloin ne ovat erityisen herkkiä sosiaalisille palkinnoille ja siten vuorovaikutukseen perustuvalle oppimiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaihe alkaa, kun eläimet saavuttavat sukukypsyyden, ja päätyy, kun ne ovat täysikasvuisia aikuisia. Kriittisen vaiheen lopulla eläin alkaa menettää kiinnostustaan sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Yksi annos mdma:ta riitti kokeissa palauttamaan aikuisen hiiren sosiaaliseen etsikkoaikaan. Vaikutus kesti ainakin kaksi viikkoa.

Tutkijat osoittivat lisäksi, että vuorovaikutukselle tärkeässä vaiheessa ratkaisevassa osassa on oksitosiinihormoni. Se säätää ihmisilläkin sosiaalisuutta.

Ekstaasi tai mdma palautti aikuisen hiiren oksitosiinin toiminnan samanlaiseksi kuin sosiaalisessa herkkyysvaiheessa.

Eläinkokeiden tulokset voivat olla selitys, miksi mdma toimii terapian apuna. Herkistämällä sosiaaliselle oppimiselle mdma voi vahvistaa potilaan ja psykologin välistä hoitosuhdetta, arvelevat tutkijat.

Tähän vaikutusmekanismiin viittaisivat myös traumoista kärsivistä sotaveteraaneista tehty tutkimus, jossa käytettiin terapian ja mdman yhdistelmähoitoa.

”Hoidon tehoa näyttävät välittävän farmakologiset vaikutukset, jotka lisäävät psykoterapeuttisen kokemuksen merkityksellisyyttä”, kommentoi yksi kyseisen tutkimuksen tekijöistä, tutkija Allison Feduccia tiedotteessa. Hän työskentelee psykedeelien lääkintäkäyttöä tutkivassa Maps-järjestössä.

Ihmisillä tehty tutkimus julkaistiin The Lancet Psychiatry -lehdessä viime vuonna.

On myös viitteitä siitä, että mdma voisi vaikuttaa suoraan aivojen tunnepiireihin niin, että pelot vähenevät ja traumaattisten muistojen käsittely helpottuu.

Myös masennuslääkkeiden ja masennukseen tehoavien psykedeelien on uskottu avaavan uudelleen aivojen muovautuvuuden. Kun aivojen kyky oppia palautuu, terapia ja uudet kokemukset voivat auttaa muuttamaan mielenterveyttä rassaavia ajatuspiintymiä.

Yhdysvaltain lääkevirasto FDA hyväksyi mdma:n ja terapian yhdistelmän niin sanotuksi läpimurtohoidoksi traumaperäiseen stressihäiriöön. Häiriö voi syntyä, kun on kokenut jotakin hyvin traumaattista, kuten joutunut onnettomuuteen tai seurannut sitä vierestä.

Läpimurtohoitonimityksen saavat uudet hoidot, joilla on alustavissa tutkimuksissa saatu lupaavia tuloksia. Mdma tulee tällä statuksella nopeammin hyväksytyksi lääkkeeksi.

Nyt hoitomuoto on jo edennyt kolmannen vaiheen kliinisiin kokeisiin ihmisillä.

Vierailija

Käyttäjä18507 kirjoitti:
Taitaa olla aivan samaa kuin se, kun muutamissa osavaltioissa vapautettiin huumeet. Nyt muka tällaisella keinolla saadaan laillistetuksi pahamaineinen ekstaasi - huume!? Väitän aivan toista, koska tiedemiehetkin vain olettavat. Jättäkää ekstaasit huumeaineiksi, se on kaikkein järkevin konsti estämään lisääntyvä huumeongelma!

Lähes kaikilla huumeilla on yhä aktiivista lääkekäyttöä, joten miksi yksi listassa lisää mihinkään vaikuttaisi?

Ekstaasi ei ole pahamaineinen huume. Se ei myöskään sovellu päivittäiskäyttöön, joten se on yleisyyteensä nähden ehkä vähiten addiktio-ongelmia aiheuttava päihde. Addiktio on tunnetusti jokaisen päihteen selkein haitta.

PTSD on ihan lamauttava uniongelmien kautta hyvin tappava sairaus ja siihen on MDMAn lisäksi vain huonosti toimivia hoitomuotoja, joten MDMAn osoittama uskomattoman lupaava potentiaali on melko tervetullut lisä työkalupakkiin.

Toinen merkittävä ongelma on kuolinmasennus ja tuohon MDMA näyttää olevan valovuosia edellä hoitovasteessa mihinkään käytettyyn hoitomuotoon tai lääkitykseen nähden. Elämänhalun palauttaminen kuoleville on melkoinen helpotus. Ja loppuvaiheen potilaat tuskin ehtivät kärsimään mistään hypoteettisesta päihdehaitasta.

Ennustaisin muutaman vuoden päästä klinikoiden synnystä yleisimmän hoidettavan terapian olevan parisuhdeterapia. Voin luvata että että on tehokkain tunnettu parisuhdeterapian muoto.  Tulee laskemaan eroprosenttia selvästi 10-20 vuodessa. :)

  • ylös 14
  • alas 1
Tokilogi
Seuraa 
Viestejä5595

Minijehova kirjoitti:
Voin luvata että että on tehokkain tunnettu parisuhdeterapian muoto. 

Ihan totta joo, tehdään ihmisistä narkkeja niin he eivät sitten eroa, varsinkin jos suhteessa riippuvalla on huumeita.

Jos ei ole, lähtee pirihuora etsimään niitä muualta ja uudeksi mielitietyksi kelpaa lähes kuka tahansa, kunhan rahoittaa huumeiden käytön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla