Muotihuume heikentää aivojen puolustusta ja altistaa ne taudinaiheuttajille.

Muotihuume heikentää aivojen puolustusta ja altistaa ne taudinaiheuttajille. Huolestuttavan havainnon tekivät bostonilaistutkijat antaessaan rotille ekstaasia eli metyleenidioksimetamfetamiinia (MDMA) neljästi kahdeksan tunnin aikana. Annos mursi jyrsijöiden veriaivoesteen.

Veriaivoeste on solujärjestelmien muodostama portti, joka säätelee verenkierrossa liikkuvien aineiden kulkua aivoihin. Se päästää lävitsee aivoille edullisia aineita, mutta estää haitallisten pääsyn. Este pysäyttää mm. vereen joutuneet virukset. Normaalisti vain kaikkein pienimmät molekyylit pystyvät ohittamaan veriaivoesteen.

Bryan Yamamoto ryhmineen huomasi, että ekstaasi muuttaa esteen läpäisevyyttä niin, että myös suuret molekyylit pystyvät sen murtamaan. Vaikka ekstaasin anto rotille lopetettaisiin, veriaivoeste on haavoittuvainen vielä 10 viikon ajan. Aika vastaa ihmisellä noin vajaata viikkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Veriaivoesteen toimintahäiriö voi tehdä pahaa jälkeä, jos vieraat aineet, kuten virukset pääsevät vahingoittamaan hermosoluja ja -rakenteita. Myös nukutusaineet ja kipulääkkeet matkaavat aivoihin entistä helpommin ja saattavat aiheuttaa epätoivottuja vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiasta kertoi tieteen uutislehti New Scientist verkkosivullaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla