Kiistelty tutkimus, jonka mukaan vain pari annosta ekstaasi-muotihuumetta voi aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa aivoissa, on vedetty takaisin. Tutkimusjärjestelyyn liittyvä lipsahdus vei pohjan yhdysvaltalaistyöryhmän tuloksilta, kertoo

Kiistelty tutkimus, jonka mukaan vain pari annosta ekstaasi-muotihuumetta voi aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa aivoissa, on vedetty takaisin. Tutkimusjärjestelyyn liittyvä lipsahdus vei pohjan yhdysvaltalaistyöryhmän tuloksilta, kertoo New Scientist.

Johns Hopkins -yliopiston George Ricaurte kollegoineen kertoi häkellyttävistä havainnoistaan viime vuoden syyskuussa Science-lehdessä. Apinakokeissa oli käynyt ilmi, että vain kolme perättäistä annosta ekstaasia saattoi turmella jopa 80 prosenttia aivojen mustatumakkeen hermosoluista. Samat solut vaurioituvat muun muassa Parkinsonin taudissa. Lopulta kaksi kaikkiaan kymmenestä koe-eläimestä menehtyi hypertermiaan. Annostuksen katsottiin vastaavan määrää, jonka nuoret käyttävät jaksaakseen tanssia ja bailata yön yli kestävissä rave-bileissä.

Science-lehteen lähettämässään peruutuksessa Ricaurten työryhmä tunnustaa, että apinoiden saama huume olikin metamfetamiinia, joka on tavallisen amfetamiinin vahvempi muoto. Ekstaasi eli metyleenidioksimetamfetamiini (MDMA) on metamfetamiinin tavoin amfetamiinin johdos, mutta aineiden koostumus ja vaikutukset ovat erilaisia. Ricaurten mukaan metamfetamiini voi hyvin selittää apinoiden aivovauriot.

Kömmähdys sattui, koska Ricaurten laboratorio oli sekoittanut metamfetamiinia ja ekstaasia sisältävien pullojen etiketit. Asia paljastui vasta tänä vuonna, kun tutkimusta yritettiin toistaa huonolla menestyksellä. Analyysissä ekstaasi-pullo paljastui puhtaaksi metamfetamiiniksi. Sitä löytyi myös kahden kuolleen apinan aivoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla