Älykkyyden taustoja tutkittiin simpanssista ja 35 muusta eläinlajista. Kuva: Evan L. MacLean
Älykkyyden taustoja tutkittiin simpanssista ja 35 muusta eläinlajista. Kuva: Evan L. MacLean

Älykkyyden evoluutiota eläinkunnassa selvitti laaja tutkimus.

Ainakin linnuilla ja nisäkkäillä älykkyys on yhteydessä aivojen kokoon ruumiinkoosta riippumatta. Ja kädellisillä älykkyys on yhteydessä ruokavalion monipuolisuuteen. Tähän päätyi iso kansainvälinen tutkijaryhmä, joka vertasi neljää ehdotusta kognitiivisten kykyjen evoluutiosta 36:lla eri eläinlajilla. Tulokset julkaisi Pnas.

Aiemmin ällin mittariksi on ehdotettu paitsi aivojen absoluuttista kokoa myös niiden kokoa suhteessa ruumiiseen, ja kummallekin on saatu jonkin verran tutkimustukea. Lisäksi on pohdittu, tukeeko älykkyyden kasvua mutkikas sosiaalinen kanssakäyminen vai tietynlainen ruokavalio, ja näistäkin on kummastakin saatu jonkin verran näyttöä. Tähän mennessä asiaa ei kuitenkaan ollut tutkittu laajalti.

Nyt tutkittiin. Mukana oli lähes 60 tutkijaa kymmenestä eri maasta, ja he testasivat älykkyyttä mittaavissa käyttäytymiskokeissa lähes 567:ää eläinyksilöä, jotka edustivat 36:a nisäkäs- tai lintulajia.

Älykkyyden mittarina tutkijat käyttivät itsehillintää: kuinka tehokkaasti eläin tukahdutti houkuttelevan mutta haitallisen tai tehottoman käyttäytymisen ja valitsi sen sijasta hyödyllisen.

Itsehillintää mitattiin kahdessa ruokakokeessa.

Ensimmäisessä kokeessa eläimille ensin näytettiin, miten ruoka kätkettiin paikkaan A. Sitten ne näkivät ruoan siirrettävän sieltä paikkaan B. Katsottiin, pystyivätkö eläimet vastustamaan ensimmäisenä syntynyttä haluaan lähteä paikkaa A kohti.

Toisessa kokeessa eläimille näytettiin ruokaa läpinäkyvän sylinterin sisässä, ja sitten sylinteri vaihdettiin läpinäkymättömään. Katsottiin, alkoivatko eläimet ensin syntyneen impulssin mukaisesti yrittää tavoitella ruokaa sylinterin seinän läpi, vai malttoivatko ne kiertää sylinterin avoimeen päähän.

Kummassakin kokeessa itsehillintä toimi sitä paremmin, mitä suurempi eläimen aivojen absoluuttinen koko oli. Aivojen koko suhteessa ruumiinkokoon ei ratkaissut.

Tutkijat eivät ole varmoja, miksi aivojen absoluuttinen isous on niin keskeistä. Yksi mahdollinen selitys on se, että kun hermosolumäärä aivojen suuretessa kasvaa, solut voivat muodostaa uusia kytkentäryhmiä hoitamaan uusia tehtäviä.

Seuraavaksi tutkijat selvittivät, millaiset ympäristötekijät todennäköisimmin ovat ruokkineet ällin kasvua kädellisillä, joihin kuuluu esimerkiksi ihminen. Menetelmänä käytettiin taas eri lajien pärjäämisestä itsehillintätesteissä.

Lajille tyypillinen ryhmäkoko ei vaikuttanut pärjäämiseen, joten sosiaalisten suhteiden määrä sinällään ei erilaisten kädellisten vertailussa selittänyt älykkyyttä. Sen sijaan ruokavalio selitti. Ne kädellislajit, jotka söivät monipuolisimmin, olivat keskimäärin älykkäämpiä kuin yksipuolisemmin syövät.

Ruokavalion monipuolisuus on antanut aivoille kasvuenergiaa, ja lisäksi moninaisen ruoan etsiminen on kannustanut ällin kasvua, tutkijat päättelevät.

He kuitenkin huomauttavat, että nämä tulokset antavat kognition evoluutiosta vain yleiskuvan ja että tietyn yksittäisen eläinryhmän sisällä voivat vaikuttaa muut tekijät.

Esimerkiksi ihmisapinoilla älykkyyttä antava aivokuori muodostaa isoimman osan aivoista niillä lajeilla, joilla ryhmäkoko on suurin ja jotka syövät suhteessa eniten hedelmiä.

Sukupuukartta näyttää tutkitut lajit. Kuva: Evan L. MacLean

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä