Kuva: <span class="photographer">Joel Fagot</span>
Kuva: Joel Fagot

Paviaanien muistin yläraja ei tullut tutkimuksessa vastaan.

Oravat ja jotkin linnut voivat piilottaa maan alle tuhansia pähkinöitä, mutta muistavatko ne todella minne ne kätkivät ne? Paljon mahdollista, osoittaa tuore tutkimus.

Tutkija Joel Fagot Centre National de la Recherche Scientifiquesta ja Robert G. Cook Tuftsin yliopistosta testasivat, missä kulkee kyyhkyjen ja paviaanien muistikapasiteetin yläraja. Tutkimus osoitti, että kyyhkyt kykenivät muistamaan 800-1 200 kuvaa, mutta paviaanien yläraja ei tullut vielä vastaan edes kolmen vuoden testaamisen jälkeen, jolloin ne muistivat vaivattomasti 3 500-5 000 kuvaa.

Kokeessa paviaani katsoo tietokoneen ruudulle ilmestyviä satunnaisesti valittuja värikuvia. Kuvien molemmilla puolilla on eri symboli – risti tai ympyrä – jota paviaanin täytyy painaa ohjaamalla tietokoneen hiirtä eräänlaisen ohjauskepin avulla. Kun paviaani muistaa tietyn kuvan ja tietyn symbolin, sille on kehittynyt muistijälki. Kyyhkyjen koejärjestely oli samanlainen, paitsi että ne nokkaisivat symbolin kuvaketta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kussakin kokeessa paviaaneille ja kyyhkyille esitettiin 30 vanhaa kuvaa, jotka olivat jo yhdistyneet tiettyyn symboliin ja 30 uutta kuvaa. Sekä kyyhkyt että paviaanit muistivat hämmästyttävällä tarkkuudella, mikä kuva kuului mihinkin symboliin. Muistijälki oli myös pysyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fagotin mukaan tutkimus on ensimmäinen, jossa on määrätietoisesti testattu eläinten muistikapasiteetin rajoja. Se osoittaa, että pitkäaikainen muisti on olennainen osa eläinten käyttäytymistä ja että eläinten tietoisuus on kehittynyt yhdessä muistin kanssa.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla