Vääräväritetty kuva Linnunradan naapurigalaksista Andromedasta. Sen infrapunasäteilyä mittasi Wise-avaruusteleskooppi. Kuvassa näkyy oranssina se lämpö, joka säteilee tähdistä galaksin kierteishaaroissa. Joukko tähtitieteilijöitä tutki tällä tapaa yli sadantuhannen galaksin lämpösäteilyä. Kaikissa infrapunasäteily tuli luonnollisista lähteistä. Kuva: NASA/JPL-CALTECH/WISE TEAM
Vääräväritetty kuva Linnunradan naapurigalaksista Andromedasta. Sen infrapunasäteilyä mittasi Wise-avaruusteleskooppi. Kuvassa näkyy oranssina se lämpö, joka säteilee tähdistä galaksin kierteishaaroissa. Joukko tähtitieteilijöitä tutki tällä tapaa yli sadantuhannen galaksin lämpösäteilyä. Kaikissa infrapunasäteily tuli luonnollisista lähteistä. Kuva: NASA/JPL-CALTECH/WISE TEAM

Astronomit etsivät sivilisaatioiden merkkejä lämpösäteilystä.

Pitkälle kehittyneen älyn merkkejä ei löytynyt noin 100 000 galaksista, joiden lämpösäteilyä tähtitieteilijät mittasivat tarkasti. Älyä etsi joukko Penn State yliopiston tutkijoita Yhdysvalloissa.

Tutkijat käyttivät älyn merkkien metsästykseen Nasan Wise-tutkimussatelliitin mittaustuloksia. Idea on, että kehittynyt sivilisaatio olisi ehtinyt valjastaa galaksin tähtien energiaa käyttöönsä ja tarpeisiinsa. Wise pystyisi erottamaan sen galaksin lämpösäteilystä. Galaksi säteilisi tällöin "liikaa" infrapunasäteilyä ja Wise havaitsisi sen.

Infrapunasäteilyä syntyisi väkisin asukkaiden energian kulutuksesta, avaruusmatkailusta ja esimerkiksi laitteista, kuten tietokoneista, ja ehkä jostakin, jota emme vielä edes osaa kuvitella.

Tällainen säteily on suora seuraus fysiikan termodynamiikan pääsäännöistä. Niiden tiedetään vaikuttavan samalla tavalla kaikkialla maailmankaikkeudessa.
Energiaa kulutettaessa lämpöä säteilee näet aina tietyillä infrapunan aallonpituuksilla, ja sen voi mitata, kuten Wise juuri tekee.

"Sama fysiikka saa tietokoneesi säteilemään lämpöä, kun siihen on kytketty virta", sanoo tutkimusta tehnyt apulaisprofessori Jason T. Wright Penn Staten yliopiston eksoplaneettojen tutkimuskeskuksesta yliopiston tiedotteessa.

Wisea ei alun perin tietenkään kehitetty tähän tarkoitukseen, vaan laite tutkii tähtitieteellisiä luonnonilmiöitä.

Oikeastaan Wright vain sovelsi vanhaa ideaa. Teoreettinen fyysikko Freeman Dyson ehdotti jo 1960-luvulla, kuinka kehittyneen sivilisaation voisi havaita kaukaa infrapunan avulla.

Tutkijat muistuttavat, että tällainen koko galaksin energiaa hyödyntävä sivilisaatio olisi paljon edistyneempi kuin Maan sivilisaatio on nyt.

Wise on ehtinyt tutkia lähes sadan miljoonan galaksin lämpösäteilyä. Nyt tutkittiin sataatuhatta.

"Löysimme aineistosta noin 50 galaksia, jotka säteilivät epätavallisen paljon", Wright kertoo.

Tarkemmassa tarkastelussa kaikki lämpösäteily sai selityksensä luonnon ilmiöistä. Tutkijat löysivät muun muassa sellaisia kaasupilviä, joita ei erottunut näkyvän valon alueella.

Tutkitut galaksit olivat miljardeja vuosia vanhoja. Galaksien mahdollisilla asukkailla olisi siis ollut paljon aikaa valjastaa jopa galaksinsa tähtien energiaa tarkoituksiinsa. Kuitenkin joko älyä ei galakseissa ole tai sen asukkaat eivät vielä käytä niin paljoa energiaa, että sitä voi havaita ulkopuolelta helposti.

Vaikka Maan ulkoista älyä ei löytynyt, on menetelmä jatkossa kiinnostava tapa etsiä sitä. Aiemmin on tutkittu vain noin sataa galaksia, kun on etsitty älyä, eikä silloin ollut käytössä näin tarkkaa laitetta.

Mitään yleistä päätelmää älystä maailmankaikkeudessa ei tutkimuksesta voida tehdä, koska universumissa on satoja miljardeja galakseja. Nyt niistä tutkittiin vain murto-osaa.

Tutkimus julkaistiin Astrophysical Journalin liitteissä.

jesper
Seuraa 
Viestejä626
Liittynyt4.3.2009

Elämää ei löytynyt galaksien kartoituksessa

Kai tuossa tutkimuksessa haettiin tyypin III sivilisaatioita, Kardaševin asteikolla luokiteltuna , jotka pystyvät hyödyntämään koko galaksin energiaa. On mielestäni hieman outo mittari sivilisaation kehitykselle tuollainen energian kulutukseen perustuva luokittelu. Ei kai kehittynyt sivilisaatio välttämättä käytä paljon energiaa. Kehittynyt tekniikkahan mahdollistaa oikeastaan pienemmän energian kulutuksen. Aikamoisen energiasyöppö kulttuuri pitäisi olla, että sen kaukaa galaksin...
Lue kommentti

Heed not my earthly lot, for it hath little of earth in it.
- Edgar Allan Poe

JPI
Seuraa 
Viestejä24436
Liittynyt5.12.2012

Elämää ei löytynyt galaksien kartoituksessa

Sanoisin ihan suhteellisuuden tajun perusteella esim. seuraavaa: Jos Andromedan galaksissa olisi miljoonalla planeetalla sivilisaatiota, joilla jokaisella olisi käytössään miljardi tietokonetta lämpöä tuottamassa, niin niiden aiheuttamaa lisää infrapunasäteilyssä olisi täysin mahdotonta täältä havaita. Olen lisäksi samaa mieltä siitä, että esim. 1000 kertaa meitä kehittyneempi sivilisaatio (miten se sitten määritettäisikään) ei käytä 1000 kertaa enemmän energiaa per sierainpari (jos niillä...
Lue kommentti

3³+4³+5³=6³

Äänetön isku onnistuu, koska siivet pilkkovat suuria ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Kuva: iStock

Pöyheän linnun saalistaessa ei kuulu hisahdustakaan.

Yhdysvaltalaisen Lehigh’n yliopiston fyysikko Justin Jaworski kollegoineen tutki pöllöjen lentoa vuonna 2013. Tavoitteena oli hyödyntää niiden hiljaista mekaniikkaa meluttomien lentokoneiden, tuuliturbiinien ja laivojen suunnittelussa. Analyysit paljastivat useita nerokkaita ratkaisuja, joita evoluutio on hionut äänen hiljentämiseen.

Pöllön siivessä on kampamainen jäykkien sulkien rivi, joka pilkkoo siiveniskuissa syntyviä ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Pienten pyörteiden ääni on korkeataajuisempaa kuin suurten virtojen ja vaimenee nopeasti.

Takareuna taas on rakenteeltaan joustava, huokoinen ja hapsumainen, mikä vähentää merkittävästi siipien liikkeestä syntyvää ääntä. Tavallisesti juuri siiven kova takareuna tuottaa linnun lentäessä havinaa. Pöllöjen uloimmat pitkät käsisulat ovat niin ikään reunoistaan ripsut.

Lisää ääntä vaimentavat siiven pinnan pehmoiset peitinhöyhenet. Ne luovat samettimaisen maton kaltaisen joustavan mutta rosoisen pinnan, joka eliminoi tehokkaasti ääntä.

Ilmassa pöllöt mielellään liitävät eivätkä iske vauhtia siivillään. Sekin vähentää ääntä, sillä siiveniskut tuottavat enemmän pyörteitä kuin liikkumattoman siiven pintaa pitkin virtaava ilma.

Useimmat pöllöt eivät saalistaessaan tuota hisaustakaan, ennen kuin uhri vinkaisee. Ne istuvat oksalla ja odottavat. Kuunnellessaan ja katsellessaan ne kallistelevat päätään moneen suuntaan. Jos missään ei rapise eikä mikään värähdä, ne vaihtavat paikkaa.

Sarvipöllö ja suopöllö käyttävät toista taktiikkaa, saalistuslentoa. Ne liitelevät pellon yllä ja syöksyvät äkkiä saaliin kimppuun.

Pitkät siivet kantavat kauas

Pöllöt lentävät vaivatta, koska niiden siivet ovat ruumiin kokoon ja painoon nähden suuret. Matkaa tehdessään ne etenevät kuitenkin hitaasti esimerkiksi haukkoihin verrattuna.

Tästä huolimatta suopöllö siirtyy Suomesta talveksi tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Myös sarvipöllö on muuttolintu, vaikka osa kannasta talvehtii Suomessa etenkin silloin, kun myyriä on paljon. Kumpikin laji voi myös vaihtaa pesimäaluetta vuosittain.

Muuttopöllöjen siivet ovat kapeammat ja pidemmät kuin muiden, eli ne ovat sopeutuneet kaukolentoon. Joskus muitakin pöllöjä lähtee uusille seuduille nälkää pakoon. Suomalaiset hiiripöllöt liikkuvat itä–länsisuunnassa, ja niitä on tavattu jopa 3 000 kilometrin päässä tavanomaiselta reviiriltään.

 

Lue lisää

Maaliskuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto käy läpi pöllön poikkeuksellisia avuja. Aavelennon lisäksi hän selittää, miksei raju pään kierto aiheuta pöllölle aivoinfarktia tai miten tutkijat selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutusta pöllöjen oksennuspalloista.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudistuneessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä2700
Liittynyt16.1.2016

Pöllö lentää kuin aave

Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen hiljaisuuden ja rauhallisen...
Lue kommentti
Gemini
Seuraa 
Viestejä1088
Liittynyt20.12.2013

Pöllö lentää kuin aave

Oltiin taas kerran sorsametillä, tästä on aikaa no 30 vuotta. Lammille käveltiintaas pitkä matka vaaran rinnettä polkua. Ootimma iltalentoa, pitkin lammen reunoja passissa kukin. Oli lämmin syys ja taivas selkeä, aurinko laskenu ehkä tunti sitten. Kun mittään toimintaa en havainnu lähin hiippaileen Bajkalin kans kohti kaveria (ei ollu kännyköitä), muistan kun kuu loisti itätaivaalla vaaran päällä kuin voisilmä. kun jostaisn syystä satuin katsomaan ylös (lippalakki). Pöllö, täysin äänetä,...
Lue kommentti

No guarantee, it's life as is

Stephen Hawking New Yorkissa 2016. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Stephen Hawking oli tieteen supertähti, jonka ansiosta kosmologia ja maailmankaikkeuden vaikeatkin ilmiöt alkoivat kiinnostaa tavallisia ihmisiä.

Stephen Hawkingin merkitys oli suuri etenkin tieteen popularisoijana. Hän nosti esille ihmisen ja maailmankaikkeuden yhteyden. Hän toi mustat aukot tavallisille kansalaisille”, tähtitieteen professori Esko Valtaoja tiivistää.

Brittiläinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking kuoli varhain keskiviikkona 76-vuotiaana vaikeaan liikehermoja rappeuttavaan sairauteen, jonka vuoksi hän joutui käyttämään pyörätuolia vuosikymmenien ajan.

Vaikka Hawking oli myös puhekyvytön henkitorveen tehdyn avanteen takia, hän pystyi viestimään puhesyntetisaattorin avulla ja tekemään tieteellistä työtä. Hän pystyi välittämään valtavan älynsä ja viiltävän huumorinsa ansiosta viisaita näkemyksiä tieteen ja maailman tilasta ja ihmiskunnan huomisesta.

Hawking oli suurelle yleisölle ehkä tunnetuin nykyajan fyysikoista. Hawkingia kuvaillaan brittiläisissä viestimissä nykyisen luonnontieteen kirkkaimmaksi tähdeksi, jonka ansiosta kosmologia ja maailmankaikkeuden vaikeatkin ilmiöt alkoivat kiinnostaa tavallisia ihmisiä.

Hawking teki käsittämättömästä käsitettävää, mutta hänen varsinaiset tutkimuksensa saattavat olla tavalliselle kansalaiselle haasteellisia ymmärtää.

Väitöskirjaa Cambridgen yliopistossa 2000-luvulla tehnyt Helsingin yliopiston professori Peter Johansson tiivistää, että Hawking oli eittämättä merkittäviä fyysikoita, mutta rinnastukset Newtoniin ja Einsteiniin ovat hieman liioiteltuja.

Kosmologi Syksy Räsänen tarkentaa, että Hawking oli 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimpiä gravitaatiotutkijoita. Hän ei ollut ehkä kymmenen merkittävimmän fyysikon tai kosmologin joukossa. Universumia ja mustia aukkoja muovaavan painovoiman selvittäjänä hän on kärkikaartia.

Hawkingin kosmologi George Ellisin kanssa kirjoittama oppikirja The Large Scale Structure of Space-Time on Räsäsen mukaan alan armoitettu klassikko.

Hawking ei saanut kovassa fyysikoiden välisessä kilpailussa Nobelin palkintoa, joka yleensä annetaan todennetuista havainnoista. Esimerkiksi Hawkingin laskemaa mustan aukon säteilyä on hyvin vaikea havainnoida, vaikka tutkimus on teoreettisesti kestävä ja tavattoman siteerattu.

Hawkingin tieteellinen läpimurto oli vuonna 1970, jolloin hän osoitti brittiläisen fyysikon Roger Penrosen kanssa, että maailmankaikkeus alkoi yleisen suhteellisuusteorian perusteella singulariteetista, äärimmäisen tiheästä pisteestä.

He osoittivat Räsäsen mukaan, että maailmankaikkeudessa on vähintään yksi singulariteetti, mutta eivät sitä, onko se alussa vai muualla. Alkuräjähdys oli tavallaan kuin mustan aukon romahdus takaperin esitettynä.

Penrose sittemmin muisteli The Guardianin mukaan, miten päättäväisesti Hawking paneutui työhönsä, koska hän ei uskonut elävänsä kovin kauan.

Hawking muistetaan ennen kaikkea mainitusta mustien aukkojen säteilystä, mikä kuulostaa jo käsitteenä ristiriitaiselta. Miten mustat aukot voisivat säteillä, jos kaikki valoa myöten putoaa niiden pohjattomaan painovoimakuiluun?

Hawking esitti päin vastoin, että mustat aukot eivät vain säteile vaan myös menettävät massaansa, ja lopulta katoavat maailmankaikkeudesta.

Mustan aukon säteily perustuu ajatukseen, että avaruudessa syntyy jatkuvasti hiukkas-antihiukkaspareja, jotka saman tien tuhoavat toisensa.

Jos toinen syntyvistä virtuaalihiukkasista kuitenkin putoaa mustaan aukkoon, jäljelle jäävä hiukkanen jää säteilemään. Jos putoava hiukkanen on antihiukkanen, mustan aukon massa pienenee. Säteily on kuitenkin niin vähäistä, että tavallisen mustan aukon elinikä on pidempi kuin maailmankaikkeuden.

Hawking täydensi maailmankaikkeuden syntymallia 1980-luvulla kvanttifysiikkaan perustuvalla oletuksella, jonka mukaan ajalla ei ole lainkaan alkua eikä loppua.

Sen mukaan maailmankaikkeus on myös ajan kannalta reunaton. Hän totesi luonteenomaiseen tapaansa, että jos ei ole alkua eikä loppua, tarvitaanko enää jumalaa käynnistämään tai päättämään todellisuutta.

 

Vaikka Hawking ei saanut Nobelin palkintoa, hänen uransa oli näyttävä. Esimerkiksi vuonna 1974 hänet kutsuttiin Englannin kuninkaallisen tiedeseuran Royal Societyn jäseneksi yhtenä kaikkien aikojen nuorimmista tiedemiehistä.

Vuonna 1979 hänestä tuli Cambridgen yliopiston professori samalle oppituolille, jota painovoimalakien keksijä Isaac Newton hoiti 1600-luvulla.

Työtään Hawking kuvaili kansantajuisesti teoksessaan Ajan lyhyt historia, joka oli valtava myyntimenestys. Fysiikan teorioista kertovaa kirjaa myytiin ainakin kymmenen miljoonaa kappaletta, ja se käännettiin neljällekymmenelle kielelle.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28006
Liittynyt16.3.2005

Stephen Hawking on kuollut

Käyttäjä4499 kirjoitti: Voisiko joku selittää tätä tarkemmin? Alkuräjähdys oli tavallaan kuin mustan aukon romahdus takaperin esitettynä. Joku populaariaivopieru, jolla ei ole mielekästä tieteellistä sisältöä. Alkuräjähdys inflaatioineen on täysin eri asia kuin mustan aukon muodostuminen.
Lue kommentti