Kuva: <span class="photographer">ESO</span>
Kuva: ESO

Auringon massaiset tähdet ovat saanet eniten huomiota planeetanmetsästäjiltä, mutta hieman pienempien tähtien planeetat tarjoavat ehkä parhaat mahdollisuudet älykkään elämän kehittymiselle.

Auringon massaiset tähdet ovat saanet eniten huomiota planeetanmetsästäjiltä, mutta hieman pienempien tähtien planeetat tarjoavat ehkä parhaat mahdollisuudet elämän kehittymiselle. Tähän tulokseen tuli Pennsylvaniassa sijaitsevan Villanovan yliopiston tutkija Edward Guinan, joka selvittää, kuinka tähden ominaisuudet riippuvat sen massasta.

Tällaisilla oransseilla kääpiöillä, jotka ovat massaltaan noin 50-80 prosenttia Auringosta, riittää polttoainetta tuplasti pidempään kuin Auringolla – noin 20 miljardia vuotta. Älyllisen elämän kehittymiselle on siis enemmän aikaa.

Niiden kirkkaus myös vaihtelee vähemmän kuin Auringon massaisten tähtien. Meidän Aurinkomme on kirkastunut noin 30 prosenttia Aurinkokunnan synnyn jälkeen ja kärventää planeettamme noin miljardin vuoden päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oranssit kääpiöt eivät päästele myöskään vaarallisia hiukkaspurkauksia yhtä usein kuin esimerkiksi punaiset kääpiöt, jotka ovat alle puolen Auringon massaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaiken lisäksi oranssit kääpiöt ovat jopa 3-4 kertaa yleisempiä kuin Auringon kaltaiset tähdet. Sellaisten ympäriltä on löydetty jo lukuisia planeettoja, mutta tähän saakka löydetyt ovat olleet elämälle suotuisan vyöhykkeen ulkopuolella.

Guinan esitteli analyysiään astrobiologian kokouksessa Baltimoressa. Asiasta raportoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla