Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Uusia kokemuksia etsivä luonteenlaatu kytkeytyy aivojen muisti- ja palkitsemisjärjestelmien yhteyksiin.

Kyllästytkö helposti? Tuntuuko, ettei mikään riitä, vaan tarvitset jatkuvasti uusia kokemuksia – uuden työpaikan, lomakohteen tai pelikonsolin? Siinä tapauksessa aivoissasi on ehkä poikkeuksellisen vahva yhteys muistia säätelevän hippokampuksen ja motivaatiota ja mielihyvää säätelevän aivojuovion välillä.

Näin voisivat päätelä ainakin Bonnin yliopistossa Saksassa työskentelevät Michael Cohen ja Bernd Weber. He tutkivat koehenkilöiden aivoja magneettikuvauksella (MRI) ja selvittivät heidän innovatiivisuuttaan ja elämyshakuisuuttaan kyselylomakkeella.

Selvisi, että innokkaimmilla uuden kokeilijoilla hippokampuksen ja aivojuovion välisiä hermosoluyhteyksiä oli enemmän kuin turvallisuushakuisemmilla henkilöillä. Heillä uusi kokemus ilmeisesti laukaisee voimakkaamman mielihyväsignaalin aivojuoviossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toinenkin yhteys persoonallisuuden ja aivojen piuhoituksen väliltä löytyi: mitä voimakkaammin aivojuovio kytkeytyi otsalohkon etuosaan, sitä suurempi sosiaalisen hyväksynnän tarve koehenkilöillä keskimäärin oli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivoalueiden välistä kytkeytymistä selvitetään tällä hetkellä innokkaasti, sillä tutkimusmenetelmien kehittyminen on mahdollistanut sen vasta hiljattain. Aiemmin kytkösten vahvuuksia pystyttiin tutkimaan ihmisiltä vasta kuoleman jälkeen.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla