Mitä kokeneempi neuvottelija on, sitä tasapuolisempaan tulokseen hänellä on taipumus pyrkiä. Kuva: U.S. Department of State, Wikimedia Commons
Mitä kokeneempi neuvottelija on, sitä tasapuolisempaan tulokseen hänellä on taipumus pyrkiä. Kuva: U.S. Department of State, Wikimedia Commons

Kokeneimmat neuvottelijat ajavat reiluinta tulosta. Ehkä siksi esimerkiksi ilmastoneuvottelut junnaavat.

On uskottu, että kokenut poliitikko tai bisnesstrategi ajaisi neuvottelijana johdonmukaisemmin omaa etuaan kuin keskivertokansalainen. Kun asiaa nyt ensi kertaa tutkittiin siten, että koehenkilöinä oli politiikan ja liike-elämän eliittiä, kävi ilmi, että asia onkin juuri päinvastoin. Eliitti oli keskivertoihmisiä selvästi haluttomampi sekä hyväksymään alhaisia tarjoussummia että tarjoamaan sellaisia, vaikka tarjouksen hyväksymisen vaihtoehtona olisi se, ettei kumpikaan saa mitään. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen julkaisi Pnas-lehti.

Brad LeVeck Kalifornian yliopistosta San Diegosta ja kollegat panivat merkille, ettei kukaan ollut kokeellisesti mitannut, miten eliitti käyttäytyy tarjouksentekotilanteissa.

Siksi he pyysivät kokeisiinsa 102 liike-elämän johdon sekä Yhdysvaltain edustainhuoneen ja ministeriöiden edustajaa, joilla oli keskimäärin noin kahdenkymmenen vuoden kokemus korkean tason neuvotteluista.

Verrokeiksi he kutsuivat 132 yliopisto-opiskelijaa sekä 1 007 muuta ihmistä, jotka värvättiin Amazon Mechanical Turk -joukkoistuspalvelusta.

Eliitin jäsenet keskenään ja verrokit keskenään pantiin pelaamaan tarjouspeliä, jossa jaettavana oli tietty kiinteä rahasumma. Eliitti tiesi pelaavansa eliitin kanssa ja tavikset tavisten, mutta vastapelurin henkilöllisyyttä ei kukaan saanut tietää.

Pelissä tarjoaja päätti, miten suuren osuuden potista hän olisi valmis tarjoamaan toiselle. Tarjouksen vastaanottaja päätti, miten pienen tarjouksen hän oli valmis hyväksymään. Sitten lukuja verrattiin. Jos ne kohtasivat, kumpikin sai osuutensa. Jolleivät, kumpikaan ei saanut mitään.

Pelkästään omaa hyötyä ajatteleva järkiratkaisu tuollaisessa tilanteessa olisi se, että tarjouksen vastaanottaja hyväksyisi miten pienen summan tahansa. Sehän olisi kuitenkin parempi kuin ei mitään, johon pattitilanteessa päädyttäisiin. Omaa etuaan maksimoiva myös tarjoaisi vastapuolelle mahdollisimman pientä osuutta.

Tutkimusalan tähänastisten käsitysten perusteella olisi odotettu, että kokeneimmat neuvottelijat olisivat hahmottaneet pelin strategian parhaiten ja ajaneet siinä etuaan tiukimmin.

Todellisuudessa eliittineuvottelijat kuitenkin esittivät selvästi muita suurempia tarjouksia ja vaatimuksia. Mitä kokeneempi neuvottelija oli, sitä enemmän hän vaati ja myös tarjosi. Tutkimuksen mukaan tuota ei selittänyt esimerkiksi ikä, vaan nimenomaan kokemuksen määrä.

Oman edun ajaminen ei siis ilmeisesti riitä selittämään huipputason neuvotteluiden kulkua, tutkijat huomauttavat. Tämän hahmottaminen voi heidän mukaansa auttaa ymmärtämään esimerkiksi kansainvälisten ilmastoneuvottelujen takkuisuutta. Silloinkin, kun laihakin sopu olisi parempi kuin junnaavat neuvottelut, neuvottelijoiden reiluudenkaipuu voi piiskata heitä jatkamaan.

SamBody
Seuraa 
Viestejä5896
Liittynyt3.5.2008

Eliitti arvostaa reiluutta enemmän kuin luultiin

"Tämän hahmottaminen voi heidän mukaansa auttaa ymmärtämään esimerkiksi kansainvälisten ilmastoneuvottelujen takkuisuutta." Tämän hahmottaminen on paljon tuossa tapauksessa paljon olennaisempaa: EU on sitonut oman olemassaolon oikeutuksensa "ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun". Se tahtoisi saada kehitysmaat mukaansa edes nimellisesti tähän hihhuliprojektiinsa, näin se keräisi lisää legitimiteettiä. Kehitysmaat voisivat lähteä mukaan, edellyttäen että se on niille tuottoisaa - eli että ne...
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä35607
Liittynyt6.12.2009

Eliitti arvostaa reiluutta enemmän kuin luultiin

Haaskaamme elämää keskellä satumaista rikkautta Essee: Poliittinen retoriikka niukkuuden jakamisesta peittää alleen tosiseikat tuloerojen kasvusta, kirjoittaa Jani Kaaro ......Voisimme myös miettiä, onko keskustelu niukkuudesta vain savuverho jollekin paljon häijymmälle tavoitteelle. Tarkoitan sitä, minkä monimiljonääri ja sijoittaja Warren Buffett niin rehellisesti ilmaisi: "Tämä on luokkasotaa, totta vie, mutta se on minun luokkani, joka julisti sodan, ja me olemme voitolla." http://www.hs.fi...
Lue kommentti

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä163
Liittynyt16.10.2016

Rotat paranivat alkoholismista ihmisen kantasoluilla

Käyttäjä6678 kirjoitti: Voi hyvänen aika. ”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa. Päihdehäiriö, addiktio, on parantumaton sairaus, johon euvät lääkkeet auta. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän juo. Jos alkoholisti ei halua juoda, hän juo silti. Edukaatiota, vertaistukea, yms. olisi lisättävä pikemmin kuin etsiä vain fysiologisia syitä juomiselle. Suhtaudun erittäin...
Lue kommentti

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.