Yli 65-vuotiaat elävät yhä pidempään, eikä pitenemiselle näy loppua. Kuva: Jorge Royan / http://www.royan.com.ar / CC BY-SA 3.0
Yli 65-vuotiaat elävät yhä pidempään, eikä pitenemiselle näy loppua. Kuva: Jorge Royan / http://www.royan.com.ar / CC BY-SA 3.0

Yli 65-vuotias elää kuusi vuotta pidempään kuin isovanhempansa.

Ihmiset elävät länsimaissa yhä pitempään, vaikka elinolot kääntyisivät välillä huonompaankin suuntaan. Uuden tutkimuksen mukaan varsinkin 65 vuotta täyttäneet elävät yhä pitempään sukupolvi toisensa jälkeen.

Kehittyneissä teollisuusmaissa 65-vuotiaaksi päässeen keskimääräinen elinikä on pidentynyt kuusi vuotta 50 vuoden aikana. Eliniänodote kasvaa noin kolmella vuodella joka sukupolvi.

Tämä suuntaus jatkuu yhä, osoittaa laaja väestötutkimus, joka on tehty Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa. Tulokset julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian lehti Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eliniän kasvu ei voi jatkua loputtomiin. Näin on väitetty useissa ikätutkimuksissa. Suuntaus näyttää silti jatkuvan, sanoo Stanfordin yliopiston biologi ja väestötieteilijä Shripad Tuljapurkar.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän tarkasteli yli 65-vuotiaiden synnyin- ja kuolintietoja vuosilta 1960–2010. Aineisto oli koottu 20 maan väestötiedoista.

Ryhmä havaitsi, että yli 65-vuotiaiden elinajanodote on kasvanut kolme vuotta 25 vuodessa. Tämä merkitsee sitä, että he voivat nyt odottaa elävänsä keskimäärin kuusi vuotta pidempään kuin isovanhempansa.

Eliniän nousu vuosikymmenittäin on ollut hyvin samankaltaista siitä huolimatta, että lääketieteen läpimurrot ovat erilaisia eri aikoina. Lääketieteen löydöt aiheuttivat eliniänodotteeseen vain pieniä vaihteluita.

”Väestötiedot näyttävät, että voimme yhä odottaa elävämme pidempään. Hidastumisesta ei vielä ole merkkejä”, sanoo professori Tuljapurkar Stanfordin yliopiston tiedotteessa.

Tuljapurkar yllättyi, kun hän näki tilastoista, että elinikä kasvoi vakionopeudella. Hän sanoi olettaneensa, että esimerkiksi vauraiden elinikä pitenisi enemmän kuin muiden. Sellaista ei näkynyt tilastoissa, jotka kattoivat 50 vuotta.

Mikään yksittäinen tekijä ei näyttänyt pidentävän ikää ainakaan niillä, jotka ovat ehtineet 65-vuotiaiksi. Siinä iässä ihminen on jo ohittanut monta uhkaa, jotka saattavat katkaista elämän ennenaikaisesti, kuten nuoruusiän sairaudet ja väkivallan.

Tuljapurkarin tuloksia tukee myös toinen tuore tutkimus. Sen aineistona olivat yli 400 miljoonan ihmisen tiedot, jotka oli kerätty sukututkimuspalvelu Ancestry.comin sukupuista.

On tiedetty, että pitkäikäisyys keskittyy tiettyihin sukuihin. Perimän vaikutus elinikään on aiemmin arvioitu 15–30 prosentiksi.

Uuden tutkimuksen mukaan geeneillä on kuitenkin pienempi vaikutus kuin on ajateltu. Näyttää siltä, että se on alle kymmenen prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Genetics-lehdessä. Tutkimuksesta kertoi myös verkkojulkaisu Science Daily.

Sisältö jatkuu mainoksen alla