SAN FRANCISCO, KALIFORNIA - Vaikka parantaisimme roimasti elintapoja ja popsisimme kourakaupalla vitamiineja tai hormoneja, odotettavissa oleva elinikä tuskin rikkoo sadan vuoden rajaa kovin nopeasti. Entistä useampi ihminen elää yhä vanhemmaksi, mutta...

SAN FRANCISCO, KALIFORNIA - Vaikka parantaisimme roimasti elintapoja ja popsisimme kourakaupalla vitamiineja tai hormoneja, odotettavissa oleva elinikä tuskin rikkoo sadan vuoden rajaa kovin nopeasti. Entistä useampi ihminen elää yhä vanhemmaksi, mutta elinajan pitenemistahti on hiipumassa. "Jos kuolleisuudessa ei tapahdu suuria muutoksia, rajapyykki saavutetaan Ranskassa ja Japanissa 2200-luvulla ja Yhdysvalloissa vasta 2600-luvulla", arvioi kansanterveysprofessori Jay Olshansky Illinoisin yliopistosta Chicagosta.

Laskelmat perustuvat Science-lehdessä piakkoin ilmestyvään tutkimukseen, jota Olshansky esitteli Yhdysvaltain tiedeviikon istunnossa. Hän on käyttänyt ennusteen pohjana Japanin, Ranskan ja Yhdysvaltain kuolleisuuslukuja vuosilta 1985-1995.

Useat tutkijaryhmät ovat esittäneet, että kuolleisuus lähtisi piakkoin jyrkkään laskuun. Sen ansiosta keskivertokansalaisen elinaika olisi hulppeat sata vuotta jo 2100-luvun kynnyksellä. Olshanskyn mukaan faktat eivät tue näin huimaa kehitystä.

Hiipuva tahti ei ole hänelle yllätys, koska elinajan odotetta ei voi juuri nostaa, kun se hipoo 80:tä. "On vaikea enää pidentää parilla vuosikymmenellä yli seitsemänkymppisten elinkaarta", Olshansky korosti.

Hänen mukaansa pelkkä sairauksien hoitaminen ei enää tepsi. "Iso harppaus elinajan odotteessa on mahdollinen vain, jos me pystymme merkittävästi hidastamaan biologista vanhenemista".

Väestön elinikä alkoi nousta nopeasti vasta, kun tartuntataudit ja lapsikuolleisuus voitettiin. Vastasyntyneen odotettavissa oleva elinaika oli Suomessa 1880-luvulla vaatimattomat 42 vuotta. Suomalainen nainen voi toivoa elävänsä noin 80 vuotta, miehet hieman vähemmän. Naisten elinikä on Länsi-Euroopan huippua, miehet taas ovat listan häntäpäässä.

Ainoastaan yksi ihminen maailmassa on todistettavasti elänyt 122 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla