Muoviroskaa on ajelehtinut rannalle. Kuva: <span class="photographer">Bob Jones</span>
Muoviroskaa on ajelehtinut rannalle. Kuva: Bob Jones

Pienet katkat silppuavat mereen päätyviä muovipusseja hyvin hienojakoiseksi roskaksi, joka voi päätyä ravintoketjuun.

Ihmiskunta tuottaa vuodessa järjettömän määrän muoviroskaa. Tuoreen tutkimusarvion mukaan muovia on synnytetty maailmaan 1950-luvun jälkeen 8,3 miljardia tonnia. Valtaosa siitä päätyy roskana kaatopaikoille ja hyvin suuri osa myös mereen.

Uutena huolenaiheena on mikromuovi eli häviävän pienet muovihiukkaset. Niitä kulkeutuu meriin esimerkiksi muoviteollisuuden raaka-aineista ja keinokuituvaatteista.

Nyt englantilaisen Plymouthin yliopiston tutkijat selvittivät, mitä tavalliselle kaupan muovipussille tapahtuu meren eläinten käsittelyssä. Tulos viittaa siihen, että eläimet itsekin hajottavat muovia mikroskooppisiksi palasiksi, joka päätyy ravintoketjuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat asettivat erilaisia muovipusseja Orchestia gammarellus -katkan saataville sekä laboratoriossa että meressä. Nämä parisenttiseksi kasvavat katkat ovat hajottajia, jotka syövät merenpohjasta kasvien ja eläinten jäänteitä. Kyseistä katkalajia esiintyy Euroopan rannikoilla Norjaa ja Islantia myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katkat silppusivat ja repivät muovipusseja pieniksi paloiksi ja niiden ulosteista löytyi keskimäärin puolen millin kokoisia muovihippusia. Muovin laatu ei vaikuttanut tulokseen - katkat hajottivat yhtä ahnaasti tavallisia kuin biohajoavastakin muovista tehtyjä pusseja.

Katkojen kiinnostusta lisäsi kuitenkin huomattavasti se, kun muovipussien päälle annettiin kasvaa mikrobimatto. Tämä biofilmi nopeutti muovin silppuamista nelinkertaisesti, eli katkat saattavat jopa erehtyä pitämään mereen päätyvää muovia ravinnonlähteenä, kun se aikansa muhittuaan maustuu bakteerikasvustolla. Havainto on linjassa aiempien tutkimusten kanssa. Niissä on havaittu, että eläimet saattavat erehtyä pitämään muovia ruokana.

Silppuamistahdista tutkijat laskevat, että yksi ainoa kaupan muovipussi saattaa pohjan eläinten käsittelyssä hajota jopa 1,75 miljoonaksi mikroskooppiseksi palaseksi. Ne jäävät mereen.

Tutkimuksen tekivät Plymouthin yliopiston meribiologian opiskelijat Daniella Hodgson ja Amanda Bréchon professori Richard Thompsonin kanssa.

"Vuosittain tuotetaan arviolta 120 miljoonaa tonnia kertakäyttöisiä muoviesineitä kuten kaupan muovipusseja, ja nämä kertakäyttöiset muovituotteet muodostavat valtaosan kaikesta muoviroskasta. Ne ovat uhka meren elämälle jo sinällään, mutta tulos osoittaa, että meren eläimistö levittää jätettä entisestään", professori Thompson kommentoi tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Marine Pollution Bulletin.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10585

Kaloja kuolee jo ennen sukukypsyyttä, kun ne syövät ensiravinnokseen mikromuovia. Ravintoketjussa muovi kertyy merieläinten elimistöön, ja häiritsee esim. hedelmällisyyttä.

Muovia päätyy mereen ihan mielettömiä määriä -  joka vuosi entistä enemmän,  samalla kun mereneläviä pyydetään entistä enemmän...

Entä pehmeästä muovista valmistetut uimapatjat, ja uima-asusteet, joista irtoaa käytön aikana  runsaasti molekyylejä? Kuinka monta kiloa aurinkovoiteita päätyy  päivittäin mereen?  Entä hormonit, kuinka moni ihminen syö ylenmäärin hormoneja (ehkäisy, anabolinen), ja millainen osuus siitä päätyy vesistöihin joka päivä? Merieliöstön vointi puhuu puolestaan, muutos on ollut dramaattista viime vuosikymmenien aikana. Tähän päälle ei olisi enää varaa heittää muovipussia mereen. Silti joka hetki, joku jossain maailmalla ajattelee: MINÄ hankkiudun tästä roskasta kas näin eroon... Harmi vain, että näin ajattelevat päivittäin miljoonat muutkit ihmiset.

Muistan kun lapsena snorklasin Välimerellä, ja meri oli täynnä elämää; nykyään huomattavasti vähemmän, tilalla enemmän liejua.  Surullista näkyä. Monilla oli tapana pyydystää mustekaloja käyttäen klooria, jota he pruuttasivat säästelemättä kivenkolohin saadakseen saaliin esille. Eväsretken jälkeen rannalla, muoviroskat vain haudattiin hiekkaan. Nykyään, paluumuuttajat suhtautuvat rantojen puhtauteen todella piittaamattomasti. Ja onhan tämä kuvailemani mentaliteetti yleistä maailmalla... muistaakseni muoviroskaa päätyy mereen joka vuosi noin 8 tonnia.

Muovista puheen ollen, sen kulutus on mennyt älyttömäksi. Alle 3-vuotiaille lapsille on tarkoin määritelty, millaiset muovityypit heille on sallittuja; mutta markkinoilla lienee paljon materiaaleja, joita yli 3-vuotiaan käyttävät päivittäin, eikä kukaan niitä oikein pysty kontrolloimaan. Esim. nopan muotoiset, vahvasti haisevat pyyhekumit, joita koululainen saattaa säilyttää penalissaan - tuskin kovin terveellistä. Aikuiset ostavat kaikenlaista krääsää "halvalla", kun toisten muksuille pitää jotain synttärilahjaksi keksiä. Säästäisivät rahansa, tai ainakin  tulevaa luontoa, kun lapset pärjää  vähemmälläkin.

Onneksi suomalaiset ovat luontoystävällisiä. Toivottavasti maailmalla voitaisiin enemmän kasvattaa lapsia, joille vastuullisuus on luonnollista. No, voi olla että kalat joudutaan tulevaisuudessa kasvattamaan altaissa.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä238

Käyttäjä4499 kirjoitti:
bdbdbd kirjoitti:
Ostan muovipussin mereen heitettäväksi, mutta syy on pussin myyneen kapitalistin.

Mutta olisiko muovipusseja, ellei kauppiaat niitä hyväksyisi; ellei asiakkaat niitä hyväksyisi?

Joku maksaa muovikasseista kymmeniä euroja vuodessa. Vaikka oman korin käyttäminen ei olisi sen työläämpää, kuin repiä aina niitä pusseja, ja tunkea niihin ostoksia. Suomessa kun ei ole pussitelineitä, joita käyttää pakkaamisen nopeuttamiseksi.

Lisäksi se harmaa muovityyppi HAISEE.

On tietysti vaivalloista muuttaa omia tapojaan. Minustakin on joskus kertakaikkisen  työlästä, ottaa kotoa lähtiessä kori mukaan. Pitäisi tarttua kahvasta kiinni, ja laittaa kori penkille... Monesti ajattelen, että ostan mieluummin paperikassin. Onhan sille muutakin käyttöä. Paperikassiin saa kätevästi kerättyä esim. vanhat sanomalehdet, ja kassin voi sitten heittää kokonaisena kierrätykseen. Tyhjät cokis-pullot on mukavampi palauttaa  paperikassista, kun ne pysyy siinä pystyssä. Sateella voi ostaa muovikassin (ei haisevaa), jos oma kori/kassi ei ole mukana. Toisaalta kaupoissa on nykyään kiitettävästi kestokasseja. 

Kuinka paljon muovipusseja tuotetaan maailmassa?

160 000 kpl sekunnissa.

http://www.theworldcounts.com/counters/waste_pollution_facts/plastic_bag...
Juu, se kapitalisti valmistaa niitä säkkejä kun niille on kysyntää. Se on niin yksinkertaista. Jos viet muovikassin kierrätykseen, kapitalisti valmistaa siitä jätemuovista uuden kassin. Jos heität sen kassin mereen, kapitalisti valmistaa öljystä uuden kassin koska sinä haluat sellaisen ostaa.

Muovihan on todella hyvä materiaali: siitä voi valmistaa (vähällä energialla) melkein mitä tahansa ja se on helppo kierrättää. Halpaa ja ympäristöystävällistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla