Nurmeksen Saramolla laiduntavalla 14,5-vuotias Elli-hirvellä kantaa vasomisen epävirallista Suomen ennätystä, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen lehti Apaja. Elli on tähän mennessä saatta...

Nurmeksen Saramolla laiduntavalla 14,5-vuotias Elli-hirvellä kantaa vasomisen epävirallista Suomen ennätystä, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen lehti Apaja. Elli on tähän mennessä saattanut maailmaan 29 vasaa, muun muassa viidet kolmosvasat. Normaalisti hirvi tuottaa yhden tai kaksi jälkeläistä.

Elli on tutkijoiden mukaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen, huipputuottava ja lisääntymishistorialtaan tunnettu hirvilehmä. Se elää 1 600 hehtaarin kokoisella alueella vuodet läpeensä. Paikalliset metsästysseurat ovat jo pitkään suojelleet Ellin perhekuntaa metsästykseltä.

Toukokuussa 2001 Ellin kotikonnuilta löytyi kuusi kuolleena syntynyttä vasaa. Vain yhdellä oli keuhkoissaan merkkejä hengittämisen yrityksestä ja kaksi vasoista oli kuollut jo joitakin viikkoja aiemmin emon kohdussa. Kuusi on tapaus, jolle ei löydy maailmasta vertaa. Luotettavia nelostapauksiakin tunnetaan Suomesta vain kolme. Maailmalta vastaavia monikkohavaintoja on raportoitu melko vähän, lähinnä Venäjältä.

Suomessa kaadetaan tänä nvuonna ennätysmäärä hirviä. Metsästäjien käytössä on 68 500 pyyntilupaa. Myönnetyillä luvilla on tarkoitus kaataa jopa 85 000 hirveä, koska yhdellä pyyntiluvalla saa ampua joko yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Jahti päättyy 15. joulukuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla