Kuvapörssi
Kuvapörssi

Elokuvien antama väärä kuva koomasta vaikuttaa oikean elämän päätöksiin.

Elokuvien virheellinen kuva koomasta vaikuttaa todellisiin päätöksiin siitä, pidetäänkö koomassa olevaa läheistä keinotekoisesti hengissä vai ei, väittää Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus.

Yhdysvaltalaisen Mayo-klinikan neurologi Eelco Wijdicks löysi kolmekymmentä 1970-2004 valmistunutta elokuvaa, joissa kuvattiin koomaa. Vain kahden kuvaus vastasi edes likimain todellisuutta. Kaikissa muissa potilas nukkui kuin Ruususen unta ja saattoi herätä montakin vuotta kestäneestä koomasta kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Wijdicks esitti poimimiaan koomakohtauksia 72 koehenkilölle, joilla ei ollut lääketieteellistä koulutusta. "Yli kolmannes ei havainnut räikeitäkään virheitä näkemässään", Wijdicks sanoo tutkimuskeskuksensa tiedotteessa. Kun eräässä elokuvassa koomassa makaava henkilö morsetti sormellaan viestiä, 31 prosenttia katsojista uskoi, että tämä on oikeasti mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulosten mukaan 39 prosenttia koehenkilöistä uskoi nähtyjen elokuvien vaikuttavan omaan päätöksentekoon, mikäli joku perheenjäsen joutuisi koomaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla