Raakkuäyriäisen fossiili 450 vuoden takaa. Kuva: Siveter, David J., Tanaka, G., Farrell, C. Ú., Martin, M.J., Siveter, Derek J & Briggs, D.E.G.
Raakkuäyriäisen fossiili 450 vuoden takaa. Kuva: Siveter, David J., Tanaka, G., Farrell, C. Ú., Martin, M.J., Siveter, Derek J & Briggs, D.E.G.

Hautova fossiili sai nimen synnytyksen jumalattaren mukaan.

Emon huolenpito on ainakin 450 miljoonaa vuotta vanha juttu. Yhdysvalloista New Yorkin osavaltiosta on löytynyt sen ikäinen fossiili, josta voi erottaa selvästi muniaan hautovan emon ja ilmeisesti kuoriutuneita poikasia.

Entuudestaan tuntematon fossiililaji sai nimekseen Luprisca incuba antiikin Rooman synnytyksen jumalan Lucinan mukaan. Kyseessä on katkaravuille, hummereille ja ravuille sukua oleva raakkuäyriäinen, jollaisia elää nykyäänkin maailman vesistöissä.

”Löytö osoittaa, että nämä ikivanhat äyriäiset pitivät samalla tavalla huolta jälkeläisistään kuin niiden nykyään elävät sukulaisensa”, sanoo Leicesterin yliopiston professori David Siveter yliopistonsa tiedotteessa.

Poikkeuksellisen hyvin säilyneet fossiilit ovat parin kolmen millimetrin mittaisia. Eläimistä on tallentunut kovan kuoren lisäksi myös pehmytkudosta, mikä on hyvin harvinaista.

Löydös kuvatiin Current Biology -lehdessä.

Alla olevassa havainnekuvassa keltaisena näkyvät munat ja mahdollisesti kuorituneet poikaset.

Kuva: Siveter, David J., Tanaka, G., Farrell, C. Ú., Martin, M.J., Siveter, Derek J & Briggs, D.E.G.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008

Emon huolenpitoa jo 450 miljoonaa vuotta

Arroios enkä vaihda 12.04.2014 klo 11:47 Pitääkö tiedelehdessä julkaista huuhaata: "Entuudestaan tuntematon fossiililaji sai nimekseen Luprisca incuba antiikin Rooman synnytyksen jumalan Lucinan mukaan." Vanhana latinistina en näe Lupriscan ja Lucinan välillä muuta yhteyttä kuin l-kirjaimen alussa. Yhtä hyvin voisi nimi tulla vaikka Lipposesta tai Lapatossusta. Huuhaa-tuomio on vähän ankara. Olisit ennemminkin ihmetellyt, miksi tiedelehdessä on virheitä. Kaikessa on.
Lue kommentti