Musisointi sujuu lapselta paremmin kuin ironian viljely.
Musisointi sujuu lapselta paremmin kuin ironian viljely.

Sarkasmin taju alkaa kehittyä vasta kahdeksan ikävuoden tienoilla.

Kun isä sanoo "Kiitos, tämähän oli mukava yllätys!" äidin kaadettua hänen syliinsä lautasellisen kiisseliä, sivusta seuraava lapsi saattaa jäädä ymmälleen. Mitä kiittämistä ja mukavaa on moisessa vahingossa? Jos kuitenkin lapsella on myötäelämisen kykyä, hän ymmärtää isän sanoja paremmin. Empatia näet lisää lapsen ironian tajua tuoreen tutkimuksen mukaan.

Lapset alkavat yleensä äkätä ironisen kommentin vasta kuuden, kahdeksan vuoden ikäisinä. Joiltain lapsilta käänteiskieli, jossa ivataan kiittäen, pysyy vaikeaselkoisena vielä pidempään, aina murrosikään asti.

Ironian taju näyttäisi edellyttävän kykyä omaksua toisen ihmisen näkökulma. Niinpä kanadalaisen Calgaryn yliopiston tutkijat testasivat 31:ltä kahdeksan- ja yhdeksänvuotiaalta lapselta empatian tason ja tarkkailivat, miten he reagoivat mukakiittäviin ironisiin huomautuksiin nukketeatteriesityksissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nukkehahmojen salaivan lapset tunnistivat keskimäärin puolessa tapauksista, mutta empatiatesteissä menestyneet useammin. He huomasivat ironian käytön kaksi kertaa tarkemmin kuin lapset, joiden empatiataidot olivat vähemmän kehittyneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tukijat myös mittasivat lasten katseita ja reaktioaikoja, kun nämä tekivät sarkasmin tunnistustehtäviä. Silloinkin kun nukkehahmon salaiva jäi huomaamatta, empaattisemmat lapset olivat reaktiomittausten perusteella herkempiä tajuamaan, mitä puhuva nukke ajoi takaa.

Kun tutkijat alun perin koettivat tehdä kokeensa kuusi-seitsemänvuotiailla, he saivat todeta, että käytännössä kukaan lapsista ei osannut tunnistaa sarkasmia.

Tutkimuksen julkaisi avoin tiedejulkaisu Frontiers in Psychology.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239
Rousseau

Missä kulkee ironian ja sarkasmin välinen raja?

Sarkasmi on ilmeisesti ironian alalaji, jossa revitellään ronskimmin ottein kuin muissa ironian muodoissa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ironia 

Edit: sarkasmi on yleensä negatiivisessa hengessä esitettyä kun taas ironia voitaisiin esittää ehkäpä myös positiivisessakin hengessä. Ongelma on tietysti siinä, että riipuen millaisia ennakkoluuloja ihmisillä on, riipppuu aika paljon se, otetaanko joku ironia vittuiluna vai hauskana vitsinä.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä61525
Rousseau

Eli sosiaaliseen kanssakäymiseen kuuluu pieni leikkimielinen v-tuilu?

Missä kulkee ironian ja sarkasmin välinen raja?

Se on siinä heti pikkuisen oikealle tuosta ironiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla